Ule!


Wyśmienite ciasteczka z alkoholowym wnętrzem!

Składniki na ciasto:
320g biszkoptów
240g cukru pudru
120g masła w temp. pokojowej
6 łyżek mleka
2 łyżki gorzkiego kakao

Sposób wykonania:
Biszkopty rozdrobnić w malakserze, dodać cukier, masło, mleko i kakao. Całość ugnieść w jednolite ciasto.
Składniki na nadzienie:
120g masła w temp. pokojowej
100g cukru pudru
 2 żółtka
4 łyżki spirytusu

andruty na podstawę ula
Sposób wykonania:
Żółtka, spirytus, cukier i masło utrzeć na gęstą masę

Do wykonania uli będą potrzebne specjalne foremki widoczne na zdjęciu poniżej. Aby ciasto z łatwością odklejało się od foremki wkładamy do środka folię spożywczą. Dokładnie wypełniamy foremkę ciastem i robimy w środku otwór na nadzienie. Przekładamy masę jajeczno-spirytusową do wnętrza ciasteczka. Kieliszkiem wycinamy w andrucie okrągłe wafelki na spód ciasteczka.




Jeśli ktoś z Was miał okazję kiedykolwiek spróbować tego ciasteczka to wie, że jest ono niesamowite i najszybciej znika ze stołu. Polecam wszystkim, którzy lubią alkoholowe cudeńka, bo to jest warte grzechu! Ule są mięciutkie i delikatnie kakaowe z wyraźnym wnętrzem, które rozpływa się w ustach!


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Łączna liczba wyświetleń