"Murzyny"




"Murzyn" jest tradycyjnym daniem na Śląsku Cieszyńskim, bez którego nie obędzie się żadne Wielkanocne Śniadanie. Stanowił on kiedyś obok kolorowych pisanek swoistego rodzaju rewanż za mokry dyngus. Jego smak trudno sobie wyobrazić, jeśli nigdy się go nie próbowało.
Jest to bardzo efektowne danie, mimo iż nie wymaga zbyt dużych umiejętności kulinarnych. Podaje się go głównie na zimno. Choć prosto z piekarnika jest równie dobry!

Składniki na ciasto:
50dag mąki pszennej
1 jajko
3/4 szklanki mleka
3dag drożdży
20dag roztopionej margaryny
sól
białko z jajka

6 białych, surowych kiełbas

Sposób wykonania:
W podgrzanym mleku rozpuszczamy drożdże i dodajemy jajko. Całość dokładnie mieszamy w szejkerze i przelewamy do przesianej przez sito mąki. Następnie dodajemy roztopioną margarynę, sól i ugniatamy ciasto. Dla ułatwienia pracy polecam miskę z Tupperware, w której ciasto w mig rośnie i nie trzeba dodatkowo go wyrabiać.
Ciasto podzielić na 6 części. Kolejno rozwałkowywać i zawijać kiełbaski. Po uformowaniu posmarować wierzch "murzynów" białkiem z jajka. Piec w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez ok. 30 minut.




"Murzyn" to najlepsze danie na Wielkanoc. Już od Bożego Narodzenia czekam i tęsknię do tego smaku.
Ciasto drożdżowe zwykle kojarzy się z czymś słodkim, dlatego tak bardzo zaskakuje lekko słonawy "murzyn". Polecam każdemu kto nigdy go nie jadł. Trzeba go koniecznie spróbować! Na pewno nie raz skorzystacie z tego przepisu.






Od rejonu zależy forma przyrządzonego "murzyna". Ponieważ kiełbasę można zastąpić wędzoną szynką lub boczkiem. Według mnie jednak najlepiej smakuje z białą kiełbasą! I pod taką wersją się podpisuję!


Smacznego!

Komentarze

  1. Murzyny są świetne! I przepyszne!

    Pozdrawiam
    Wiktor Zdrodowski

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietny przepis,zapisuje.Zrobie na Świeta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przede wszystkim pyszny :) polecam :)

      Usuń
    2. Murzina wielkanocnego robimy już od "zarania dziejów" i już jako dziecko go znałem a że wywodzę się ze Śląska Cieszyńskiego była to dla nas normalka. Dopiero z wejściem internetu przysmak z Podbeskidzia zaczął robić karierę po naszym za regionem. Murzin znany był także na Zaolziu wśród Polaków tam żyjących ale i nie tylko. Znany jest również w Jugosławii.

      Usuń
  3. 27 years old Community Outreach Specialist Modestia Rand, hailing from Aldergrove enjoys watching movies like "World of Apu, The (Apur Sansar)" and Swimming. Took a trip to Himeji-jo and drives a Jaguar D-Type. wizyta

    OdpowiedzUsuń
  4. 53 year-old Graphic Designer Ira Croote, hailing from Windsor enjoys watching movies like Major League and Ghost hunting. Took a trip to The Four Lifts on the Canal du Centre and drives a Aston Martin DB3S. odwiedz strone tutaj

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię murzyny na Wielkanoc wg Pani przepisu od lat ❤❤❤

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty

Łączna liczba wyświetleń