Domowa biała kiełbasa!


Domowa kiełbasa bardzo różni się od tej zakupionej w sklepie. Ma głębszy i wyraźniejszy smak. Intensywnie pachnie czosnkiem i majerankiem. U mnie w domu przygotowywana jest przez Tatę, który zawsze wybierze najlepsze mięso.

Składniki:
1,5kg łopatki wieprzowej lub szynki
1,6kg tłustego, surowego boczku
5 ząbków czosnku
8 ziaren zmiażdżonego w moździerzu jałowca
2 łyżeczki majeranku
1 czubata łyżka świeżo mielonego pieprzu
2 łyżeczki soli
250ml bulionu
jelita wieprzowe

Sposób wykonania:
Łopatkę lub szynkę mielimy w maszynce do mięsa o małych otworach, natomiast do boczku używamy dużych otworów. Do masy mięsnej dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jałowiec, majeranek, sól i pieprz. Do całości dodajemy bulion i dokładnie mieszamy.
Przed przystąpieniem do pracy należy namoczyć jelita w wodzie. Następnie za pomocą końcówki do robienia kiełbasy napełniamy jelita, przekręcając je co 12cm.


Na śląsku surową, białą kiełbasę zapieka się w cieście (tzw. murzyn), zaś gotowaną dodaje do żurku. Zgodnie z tradycją nie może jej zabraknąć na Wielkanocnym stole. 
Polecam ją również ze względu na fakt, iż dokładnie wiemy jakie składniki się w niej znajdują. Mamy pewność, że jest ona prawdziwa i soczysta. Pełna aromatów i zapachów.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Łączna liczba wyświetleń