Babka drożdżowa!
Odkąd pamiętam na Wielkanoc piekło się w moim domu różnego rodzaju babki. Nigdy nie gościły u nas popularne mazurki. Ta tradycja jakoś nas ominęła, pozostawiając babkę! Najlepsza jest ta drożdżowa, bo puszysta i delikatna. Pełna jest słodkich rodzynek i pozostawia w ustach przyjemny, cytrynowy smak.
Składniki:
1kg mąki tortowej
250g roztopionego masła
1 szklanka cukru
6 jajek + 1 żółtko
150g drożdży
1/2 szklanki mleka
pół łyżeczki soli
100g rodzynek
starta skórka z 1 cytryny
cukier waniliowy
Sposób wykonania:
W szejkerze mieszamy drożdże, łyżeczkę cukru i podgrzane mleko. Następnie przelewamy mleko do przesianej mąki, dodajemy jajka, roztopione masło, resztę cukru i sól. Po dokładnym wymieszaniu, dodajemy rodzynki (wcześniej namoczone w ciepłym mleku i obtoczone w mące), skórkę z cytryny i cukier waniliowy. Dokładnie ugniatamy ciasto przez 20 minut, albo korzystamy z miski Tupperware. I pozostawiamy do wyrośnięcia.
Następnie smarujemy formę masłem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto przenosimy do formy i pozostawiamy na kilka minut by jeszcze trochę "urosło".
Pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez ok. 1h. Babkę wyjmujemy z formy ciepłą.
Następnie smarujemy formę masłem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto przenosimy do formy i pozostawiamy na kilka minut by jeszcze trochę "urosło".
Pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez ok. 1h. Babkę wyjmujemy z formy ciepłą.
Wyjątkowo dobrze smakuje z masłem i kubkiem ciepłego kakao. Polecam na wielkanocny, zimowy wieczór. Przed kominkiem oczywiście!
A na zdjęciach przesyłam uchwycone wczorajsze słoneczko. Było tylko chwilę, ale u nas zagościło;)
A na zdjęciach przesyłam uchwycone wczorajsze słoneczko. Było tylko chwilę, ale u nas zagościło;)
Wszystkiego najlepszego raz jeszcze!
Piękna :)
OdpowiedzUsuń