Sylwestrowa propozycja - PONCZ!
To fenomenalny napój alkoholowy pochodzący z Indii.
Oprócz tego, że zawiera różne rodzaje alkoholu jest też przyjemnie cytrusowy, słodki i uzależniający! Przygotowuje się go w dużych ilościach i na większą ilość osób. Bez ponczu nie mógł obejść się żaden XIX-wieczny Sylwester!
Składniki na poncz:
250ml rumu
250ml wódki
750ml czerwonego wina
500ml soku porzeczkowego
500ml coca-coli
300ml schłodzonej, mocnej herbaty
3 pomarańcze
2 cytryny
kilka goździków
mrożone truskawki
Sposób przygotowania:
Wino, rum, wódkę, coca-colę, sok porzeczkowy, schłodzoną herbatę przelewamy do wazy na poncz. Dodajemy goździki i pokrojone w plastry pomarańcze i cytryny. Pozostawiamy na około 4h w lodówce. Na koniec dodajemy mrożone truskawki - zamiast kostek lodu.
Moja wersja ponczu jest słodka i delikatnie gazowana dzięki coca-coli. Nabiera wspaniałego aromatu pomarańczy i cytryn, które doskonale pasują do rumu. Smak i efekt jest rewelacyjny! Zachwycicie każdego obdarowanego kieliszkiem ponczu gościa!
W XIX i na początku XX wieku w Polsce był to szalenie popularny napój karnawałowy. Z tego okresu pochodzą też najpiękniejsze wazy do ponczu.
Poncz jest poprzednikiem współczesnych "long drinków". Jednak wspólne gromadzenie się wśród jednej wazy jest dla mnie bardziej towarzyskie, niż serwowanie pojedynczych drinków w lokalu.
Nigdy nie robiłam sama ponczu :) muszę kiedyś się skusić :)
OdpowiedzUsuńCiekawy artykuł. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiekawy artykuł. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń