Makowo - jabłkowe ciasto!

Najlepsze jakie kiedykolwiek jadłam! Pamiętam jak mama zrobiła go po raz pierwszy... Nie mogłam się nim najeść... Jest leciutkie, bo bez mąki i ma doskonale wyważoną ilość cukru.
Wilgotne wnętrze pokryte rumowo - czekoladową polewą to uczta dla podniebienia! Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto robi niesamowitą furorę ilekroć pojawi się na stole. Wypróbujcie bez wahania! Ten przepis na pewno znajdzie miejsce w Waszych sercach!

Składniki na ciasto:
200g mielonego maku
6 jajek
300g cukru
250g masła w temp. pokojowej
6 łyżek kaszy manny
500g startych jabłek
1 łyżka kokosu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób wykonania:
Sześć żółtek utrzeć z połową cukru. Dodać masło, mak, kaszę mannę, starte jabłka, proszek do pieczenia, kokos i dokładnie wymieszać mikserem.
Osobno ubić białka jajek z drugą połową cukru. Sztywną pianę przenieść delikatnie drewnianą łyżką do masy makowo - jabłkowej i lekko wymieszać.
Ciasto przenieść na papier do pieczenia i równomiernie rozprowadzić na formie. Piec w temp. 160 stopni Celsjusza ok. 40 minut.

Składniki na polewę:
150g cukru pudru
150g margaryny
3 łyżki mleka
2 łyżki gorzkiego kakao
kieliszek rumu

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki zagotować w garnuszku, dokładnie mieszając. Wylać na ostygnięte, wcześniej upieczone ciasto i pozostawić do zastygnięcia.

Wierzch ciasta można posypać delikatnie kokosem.



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Łączna liczba wyświetleń