Koniczynki na szczęście!
Składniki na ciasto:
2 białka
200g cukru pudru
240g włoskich orzechów mielonych
starta skórka z cytryny
do wykończenia ciasteczek:
orzechy laskowe
Sposób wykonania:
Białka ubić na sztywno. Dodać cukier puder, orzech włoskie, startą skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto włożyć do lodówki na ok. 1h.
Po schłodzeniu formować kuleczki i łączyć po trzy razem. Do środka włożyć orzech laskowy.
Piec w temperaturze 150 stopni Celsjusza do zrumienienia ciasteczek.
Koniczynki są leciutkimi, lekko cytrynowymi ciasteczkami. Idealne do mocnego espresso po Kolacji Wigilijnej. To jedne z moich ulubionych, maleńkich przysmaków.
Przesyłam Wam wirtualne ciasteczko na szczęście w Nowym Roku!:D
Komentarze
Prześlij komentarz