Pierniczki z agrestową konfiturą!
Wyobrażacie sobie Święta bez piernika? Bez zapachu korzennych przypraw i tego aromatycznego smaku?
Pierniczki z agrestową konfiturą są niesamowicie oryginalne. Przenika się w nich smak lekko kwaśnego agrestu i słodkawych, ciężkich przypraw korzennych. W malutkim kawałku wyczuwamy kandyzowaną skórkę z pomarańczy, orzechy, goździki, cynamon i wanilię. Pyszności!
Składniki na ciasto:
560g mąki pszennej
250g masła
360g cukru
4 małe jajka
4 łyżki miodu
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
skórka z cytryny
wanilia
mielony cynamon
mielone goździki
gałka muszkatołowa
imbir
Składniki na nadzienie:
500g marmolady agrestowej
garść posiekanych orzechów włoskich i migdałów
kandyzowana skórka z pomarańczy
Sposób wykonania:
Mąkę zmieszać z cukrem i przyprawami. Dodać roztopione masło z miodem, skórkę z cytryny, cztery jajka. Na końcu dodajemy proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Dokładnie ugniatamy ciasto ręką.
Następnie gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Formę (ok.35x25cm) smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą i przenosimy do niej jedną porcję ciasta. Dokładnie rozprowadzamy. Następnie na ciasto równomiernie nakładamy konfiturę agrestową z orzechami i kandyzowaną skórką z pomarańczy. Drugą połowę ciasta rozwałkowujemy, kładziemy na wierzch i smarujemy żółtkiem.
Pieczemy ok. 40 minut w temp. 160 stopni Celsjusza.
Po ostudzeniu kroimy w małe romby.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz