Uwodziciel podniebienia - TIRAMISU!:)
Na początek najlepszy, według mnie, deser, który ostatnio cieszy się
coraz większą popularnością. Najlepiej prezentuje się w pucharku w
formie deseru i taki przepis Wam przekażę.
Aby przygotować 4 porcję tiramisu potrzebujemy:
3 żółtka
100g cukru pudru
250g serka mascarpone
400g śmietanki 30% (jeśli chcecie zachować wyraźniejszy smak serka mascarpone, możecie dodać mniej śmietanki), ja zawsze używam śmietanki Łaciate
ok. 250ml espresso z whisky
opakowanie biszkoptów
opakowanie Śmietan-fix
gorzkie kakao
Żółtka ucieramy, za pomocą miksera, z cukrem, aż uzyskamy białawą, gęstą masę. Następnie dodajemy mascarpone i mieszamy. Do masy wlewamy śmietankę i wsypujemy jedno opakowanie śmietan-fix. Miksujemy do czasu, aż śmietanka się ubije i całość zgęstnieje. Śmietankę można też ubić osobno, a później całość wymieszać.
Główna część już za nami. Teraz bierzemy pucharki (w szklanych i przezroczystych deser ładnie wygląda) i na zmianę wypełniamy je masą i zamoczonymi w kawie biszkoptami. Gdy wypełnimy pucharki po brzegi, posypujemy wierzch deseru ciemnym kakao, przez małe sitko. Ja zawsze dużo go dodaję, bo uzyskuje się wtedy świetny kontrast słodkiej masy z gorzkim kakao.
Deser chowamy do lodówki na ok. 4h, aby nie przesiąknął zapachem lodówki możecie z góry zakryć go folią spożywczą, świetnie się sprawdza.
Uwaga! Jak przystąpicie do moczenia biszkoptów zwróćcie uwagę, żeby za mocno nie nasiąknęły kawą, bo wchłoną jeszcze wilgoć z masy i później będą zbyt płynne, a deser niedobry.
POWODZENIA!!! :)
Aby przygotować 4 porcję tiramisu potrzebujemy:
3 żółtka
100g cukru pudru
250g serka mascarpone
400g śmietanki 30% (jeśli chcecie zachować wyraźniejszy smak serka mascarpone, możecie dodać mniej śmietanki), ja zawsze używam śmietanki Łaciate
ok. 250ml espresso z whisky
opakowanie biszkoptów
opakowanie Śmietan-fix
gorzkie kakao
Żółtka ucieramy, za pomocą miksera, z cukrem, aż uzyskamy białawą, gęstą masę. Następnie dodajemy mascarpone i mieszamy. Do masy wlewamy śmietankę i wsypujemy jedno opakowanie śmietan-fix. Miksujemy do czasu, aż śmietanka się ubije i całość zgęstnieje. Śmietankę można też ubić osobno, a później całość wymieszać.
Główna część już za nami. Teraz bierzemy pucharki (w szklanych i przezroczystych deser ładnie wygląda) i na zmianę wypełniamy je masą i zamoczonymi w kawie biszkoptami. Gdy wypełnimy pucharki po brzegi, posypujemy wierzch deseru ciemnym kakao, przez małe sitko. Ja zawsze dużo go dodaję, bo uzyskuje się wtedy świetny kontrast słodkiej masy z gorzkim kakao.
Deser chowamy do lodówki na ok. 4h, aby nie przesiąknął zapachem lodówki możecie z góry zakryć go folią spożywczą, świetnie się sprawdza.
Uwaga! Jak przystąpicie do moczenia biszkoptów zwróćcie uwagę, żeby za mocno nie nasiąknęły kawą, bo wchłoną jeszcze wilgoć z masy i później będą zbyt płynne, a deser niedobry.
POWODZENIA!!! :)
Fenomenalny przepis. Wszystko wyszło jak należy. Zrobiłem to swojej dziewczynie- była zachwycona.
OdpowiedzUsuńTylko czekać na następne wpisy.
Pozdrawiam
Maciek
Proponuję dodać jeszcze amaretto ;)
OdpowiedzUsuńA zrobione przez autorkę przepisu jest niezastąpione! cudo! :)
OdpowiedzUsuńCudo deserek. :) Polecam :)
OdpowiedzUsuńspróbuję...... :) P.J.
OdpowiedzUsuńDaj znać jak wrażenia :)
Usuń