Karczek pod pierzynką z bitej śmietany i pieczarek!
Odpowiedni na niedzielny obiad, albo na każdy inny dzień, by zabić w kuchni nudę! Karczek przygotowany w piekarniku, staje się mięciutki i delikatny, a jego wierzch przypieczony i lekko chrupiący. By uatrakcyjnić codzienność proponuję przepis, który zajmuje niewiele czasu, a daje powalający efekt... Jeśli zrobicie, sami się przekonacie :) A więc do dzieła!
Składniki:
5 plastrów karczku
8 dużych pieczarek (ok. 450g)
250 ml śmietanki 30%
sól
pieprz
Sposób przyrządzenia:
Pieczarki umyć i zetrzeć na dużych oczkach tarki, a śmietankę ubić na sztywno. Plastry karczku ciasno układać na głębokiej blasze, posolić i popieprzyć według uznania. Na plastry mięsa rozłożyć starte pieczarki, również posolić i popieprzyć. Ubitą śmietanę rozprowadzić równomiernie na karczek pokryty pieczarkami. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza. Pieczemy około godziny.
Smacznego! :)
Przepis rewelacyjny. Mięso delikatne w pysznym sosie ze śmietany i pieczarek. Polecam. Michał
OdpowiedzUsuń