Sałatka z kapusty pekińskiej.
Kapusta pekińska nie należała do moich ulubionych warzyw, dopóki nie wypróbowałam przepisu na sałatkę z kukurydzą, prażonym słonecznikiem i właśnie kapustą pekińską w roli głównej. Tym bardziej ją polecam, bo naprawdę zaskoczyła mnie jej kompozycja, prostota i możliwość skomponowania tej sałatki z innymi daniami, szczególnie mięsnymi. Równie dobrze smakuje dzień po przygotowaniu.
Składniki:
Składniki:
1 kapusta pekińska
1 puszka kukurydzy
150g słonecznika
150ml gęstej śmietany
3 łyżki majonezu
sok wyciśnięty z połowy cytryny
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Kapustę kroimy w poprzek i przenosimy ją do miski. Słonecznik długo prażymy na patelni, na niskim ogniu. Po uprażeniu ziarna pozostawiamy do ostygnięcia i schłodzone dodajemy do pokrojonej kapusty. Następnie dodajemy kukurydzę. W małej miseczce mieszamy śmietanę, majonez, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, sól i pieprz. Przygotowany sos przelewamy do miski z resztą składników i dokładnie mieszamy.
Smacznego!;)
Komentarze
Prześlij komentarz