Babka ziemniaczana!
Sposób wykonania:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Po odsączeniu nadmiaru wody dodajemy jajko, mąkę, sól, pieprz, majeranek i 2 liście laurowe.
Następnie na patelni smażymy drobno posiekaną cebulę i pokrojony w kostkę boczek. Całość dodajemy do gotowej masy ziemniaczanej i dokładnie mieszamy.
Formę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanego naczynia przelewamy masę ziemniaczaną.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 1h 20minut.
Podajemy na ciepło ze szklanką mleka.
Smacznego!
Ale to jest kugiel :P
OdpowiedzUsuńKugiel to tradycyjne żydowskie danie, a ja dodałam boczek dlatego wolę bezpieczniejszą nazwę:) - babka ziemniaczana:)
OdpowiedzUsuńZgadza się! Same ziemniaki zapieczone w piekarniku, nigdy nie będą tak smaczne jak babka ziemniaczana przesiąknięta boczkiem czy też kiełbasą !
OdpowiedzUsuńBabka ziemniaczana TAK!
Same ziemniaki ak. Kugiel NIE!