Babka ziemniaczana!


Z babką ziemniaczaną spotkałam się pierwszy raz około trzech lata temu. Do tej pory uwielbiałam placki ziemniaczane i nie zdawałam sobie sprawy, że z ziemniaków można upiec tak przepyszne, samodzielne danie. Przepadam za cieplutką, prosto z piekarnika, z kwaśną śmietaną lub szklanką mleka. Dobrze smakuje również następnego dnia, odsmażona i chrupiąca.





Sposób wykonania:

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Po odsączeniu nadmiaru wody dodajemy jajko, mąkę, sól, pieprz, majeranek i 2 liście laurowe.
Następnie na patelni smażymy drobno posiekaną cebulę i pokrojony w kostkę boczek. Całość dodajemy do gotowej masy ziemniaczanej i dokładnie mieszamy.
Formę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanego naczynia przelewamy masę ziemniaczaną.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 1h 20minut.
Podajemy na ciepło ze szklanką mleka.

Smacznego!




Komentarze

  1. Ale to jest kugiel :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Kugiel to tradycyjne żydowskie danie, a ja dodałam boczek dlatego wolę bezpieczniejszą nazwę:) - babka ziemniaczana:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zgadza się! Same ziemniaki zapieczone w piekarniku, nigdy nie będą tak smaczne jak babka ziemniaczana przesiąknięta boczkiem czy też kiełbasą !
    Babka ziemniaczana TAK!
    Same ziemniaki ak. Kugiel NIE!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty

Łączna liczba wyświetleń