Kremowa cebulowa!


Przez ostatni deszczowy tydzień sierpnia, poczułam jesienny klimat i od razu pomyślałam o zupie cebulowej! Cebula jest naszym polskim bardzo popularnym warzywem i w naszych ogrodach i spiżarniach z pewnością jej nie zabraknie. Mimo łez, które towarzyszą przy wykonaniu tej zupy, efekt jest przepyszny, więc opłaca się trochę pomęczyć.

Porcja na 4 osoby:
6 dużych białych cebul
700ml bulionu
3 kromki razowego chleba
gałka muszkatołowa
imbir
sól
świeżo mielony pieprz 

Dodatki:
2 pszenne bułki na grzanki
150g żółtego sera

Sposób wykonania:
Cebulę kroimy na grube plastry, przenosimy do garnka i szklimy na oleju. Po przygotowaniu cebulę zalewamy bulionem i gotujemy aż nadmiar odparuje. Dodajemy trzy kromki razowego chleba i całość miksujemy na gładką masę. Przyprawiamy gałką muszkatołowa, imbirem i dużą ilością świeżo mielonego pieprzu. Do zupy dodajemy grzanki i starty żółty ser.





Zupa jest lekko słodkawa, a charakteru dodaje jej świeżo mielony pieprz. Jest również bardzo pożywna i rozgrzewająca, co zawdzięczamy oczywiście imbirowi! Przypadnie do gustu nie tylko fanom zup! Smacznego!

Komentarze

  1. Łał, brzmi super, tak też wygląda, z dodatkiem gałki musi być pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam, ale chyba spróbuję ;) Zapraszam do siebie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu, zrobiłam wg Twojego przepisu - pychota:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję! I polecam resztę przepisów;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty

Łączna liczba wyświetleń