Cytrynowe tagliolini z łososiem!


Makaron to zdecydowanie jeden z najlepszych kulinarnych wynalazków. Uwielbiam szczególnie ten kolorowy. Zielony, czerwony i żółty swoją intensywną barwą aż zachęca do jedzenia. Ostatnio odkryłam, że oprócz różnego kształtu czy  koloru, można kupić makaron smakowy  np. pomarańczowy lub cytrynowy. I właśnie to odkrycie zainspirowało mnie do stworzenia dzisiejszego dania.

Składniki na 2 porcje:
250g cytrynowego makaronu taglioline
230g wędzonego łososia
120ml gęstej śmietany
100g startego żółtego sera
świeża natka pietruszki
3 ząbki czosnku
bazylia
oregano
chilli
sól
pieprz

Sposób wykonania:
Makaron gotujemy al dente. Wędzonego łososia kroimy na niewielkie kostki i przenosimy na patelnię. Nie dodajemy żadnego tłuszczu ani soli, gdyż wędzony łosoś jest wystarczająco tłusty i słony. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, bazylię, oregano, chilli i pieprz. Jeśli nie znajdziecie cytrynowego makaronu, to można skropić łososia sokiem z cytryny. Rybę z przyprawami podsmażamy na patelni, a na sam koniec dodajemy śmietanę i wszytko mieszamy, aby uzyskać sos. Makaron z łososiem dekorujemy startym, żółtym serem.

Muszę przyznać, że łosoś korespondujący z makaronem w ziołowo-śmietanowym sosie, pozostawia w ustach złagodzony śmietaną wyraźny smak wędzonej ryby. Coś pysznego! Polecam!







Komentarze

  1. jestem makaronożercą, zazdroszczę takiego dania!
    pozdrawiam cieplutko,
    Szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam zamiast śmietany dodać ser mascarpone:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trafna uwaga :) dziś możliwe, ze postąpiłabym własnie tak :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty

Łączna liczba wyświetleń