Cytrynowe tagliolini z łososiem!
Makaron to zdecydowanie jeden z najlepszych kulinarnych wynalazków. Uwielbiam szczególnie ten kolorowy. Zielony, czerwony i żółty swoją intensywną barwą aż zachęca do jedzenia. Ostatnio odkryłam, że oprócz różnego kształtu czy koloru, można kupić makaron smakowy np. pomarańczowy lub cytrynowy. I właśnie to odkrycie zainspirowało mnie do stworzenia dzisiejszego dania.
Składniki na 2 porcje:
250g cytrynowego makaronu taglioline
230g wędzonego łososia
120ml gęstej śmietany
100g startego żółtego sera
świeża natka pietruszki
3 ząbki czosnku
bazylia
oregano
chilli
sól
pieprz
Sposób wykonania:
Makaron gotujemy al dente. Wędzonego łososia kroimy na niewielkie kostki i przenosimy na patelnię. Nie dodajemy żadnego tłuszczu ani soli, gdyż wędzony łosoś jest wystarczająco tłusty i słony. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, bazylię, oregano, chilli i pieprz. Jeśli nie znajdziecie cytrynowego makaronu, to można skropić łososia sokiem z cytryny. Rybę z przyprawami podsmażamy na patelni, a na sam koniec dodajemy śmietanę i wszytko mieszamy, aby uzyskać sos. Makaron z łososiem dekorujemy startym, żółtym serem.
Muszę przyznać, że łosoś korespondujący z makaronem w ziołowo-śmietanowym sosie, pozostawia w ustach złagodzony śmietaną wyraźny smak wędzonej ryby. Coś pysznego! Polecam!
Muszę przyznać, że łosoś korespondujący z makaronem w ziołowo-śmietanowym sosie, pozostawia w ustach złagodzony śmietaną wyraźny smak wędzonej ryby. Coś pysznego! Polecam!
jestem makaronożercą, zazdroszczę takiego dania!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko,
Szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
Polecam zamiast śmietany dodać ser mascarpone:)
OdpowiedzUsuńTrafna uwaga :) dziś możliwe, ze postąpiłabym własnie tak :)
Usuń