Orzechowe bezy na kruchym ciasteczku
Jeśli lubisz bezę, to te ciasteczka są dedykowane właśnie dla Ciebie. Ja uwielbiam!
Doskonałe z gorącą i gorzką kawą, na zakończenie Wigilijnej Kolacji.
Polecam!
Składniki na kruchy spód:
140g masła w temperaturze pokojowej
180g mąki pszennej
30g cukru
1 żółtko
1 łyżka wody
Składniki na bezę:
140g posiekanych orzechów włoskich
140g cukru pudru
2 białka
Sposób wykonania:
W misce zagniatamy masło z mąką, cukrem, żółtkiem i wodą. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Przez około 10 minut ubijamy białka na sztywną masę. Następnie dodajemy do nich cukier i orzechy, dokładnie mieszając. Ciasto rozwałkować, wycinać koła, przełożyć na blaszkę, a na wierzch nanieść łyżeczką bezową masę. Piec około 7-10 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
Wesołych Świąt!!! :)
Komentarze
Prześlij komentarz