Kokosowa roladka
Przed Tobą pomysł, na przepyszne, małe, rumowe ciasteczko.
Kolejne do kolekcji Ciasteczek Cieszyńskich. Rum, kakao i kokos - to trzy składniki, których nie może zabraknąć w Boże Narodzenie ;)
Ciasteczka nie wymagają pieczenia, więc najlepiej przygotowuje się je na ostatnią chwilę :) Powodzenia!
Składniki na ciemne ciasto:
250g biszkoptów
120g masła w temperaturze pokojowej
3 łyżki kakao
1 łyżka rumu
1 żółtko
150g cukru pudru
Składniki na białą masę:
100g wiórek kokosowych
100g masła
100g cukru pudru
2 łyżki rumu
1 łyżka spirytusu
Sposób wykonania:
Biszkopty mielimy bardzo drobno w malakserze. Masło ucieramy z kakao, rumem, żółtkiem i cukrem pudrem. Do masy dodajemy biszkopty i całość dokładnie ugniatamy ręką. Ciasto odstawiamy do lodówki i przygotowujemy białą masę, ucierając masło z kokosem, cukrem pudrem, rumem i spirytusem. Następnie kakaowe ciasto dzielimy na 4 części, cienko rozwałkowujemy je na foli spożywczej i przekładamy 1/4 kokosowej masy równo rozprowadzając. Za pomocą foli zawijamy ciasto w rulon. Powtórzyć z kolejnymi porcjami ciasta. Roladki wstawiamy na ok. 20 minut do zamrażarki, a następnie kroimy w poprzek.
Polecam!
Komentarze
Prześlij komentarz