Wegetariańska zupa z soczewicy!
Mocno aromatyczna zupa, z dodatkiem imbiru i chilli, rozgrzewa w mroźne i zimowe dni. Ostatnio często znajduje się w moim menu. Dzięki soczewicy jest naprawdę pełnowartościowym i pożywnym daniem. Pełnym witamin i składników mineralnych. Z pomidorami, imbirem i pietruszką daje niepowtarzalne połączenie. Jest szybka w przygotowaniu i nigdy się nie nudzi. Polecam:)
Składniki dla 4 osób:
150g czerwonej soczewicy
1 puszka całych pomidorów lub 300ml domowego przecieru pomidorowego
1 seler
1 mały korzeń pietruszki
1 marchewka
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
świeży imbir
natka pietruszki
oliwa z oliwek
zioła prowansalskie
chilli
sól
pieprz
Sposób wykonania:
Do średniego garnka wsypujemy soczewicę i zalewamy ją ok. 1l wody. Dodajemy pomidory z puszki, albo domowy przecier pomidorowy, pokrojone w kostkę warzywa, starty korzeń imbiru (ok. 3cm), przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy ziołami i chilli, dodajemy sól i pieprz oraz 3 łyżki oliwy z oliwek. Gotujemy przez ok. 30 minut. Dodajemy świeżą, posiekaną pietruszkę.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz