Pszenno - żytni chlebek na zakwasie.
Blog skończył wczoraj pierwszy roczek!:)) Z tej okazji postanowiłam zrobić coś pierwszy raz w życiu - upiec chleb. Wiem, że to nie proste zadanie, dlatego przepis podkradłam z bloga, gdzie są same sprawdzone i wspaniałe wypieki - z Pracowni Wypieków
Wpadnijcie tam przy okazji, bo naprawdę warto:) a autorka wszystko cudnie tłumaczy:)
Okazało się, że to wcale nie takie trudne zadanie. Trzeb trochę dobrych chęci i rzetelności w wykonaniu. Zachęcam Was do upieczenia tego chleba, bo satysfakcja jest nieziemska, jak już się go wyciągnie z piekarnika.
Zakwas żytni:
1 szklanka mąki żytniej typu 720
1 szklanka letniej wody
1 łyżka jogurtu
Składniki wymieszać w misce. Codziennie dodawać szklankę mąki i szklankę wody. Mieszać kilka razy dziennie. Zakwas trzymać w ciepłym miejscu. Najlepiej wykorzystać go drugiego dnia.
Składniki na dwie duże keksówki.
Zaczyn:
360g mąki żytniej chlebowej (typ 720)
300 g wody
20g zakwasu
Zaczyn przygotowujemy dzień przed pieczeniem. Pozostawiamy na całą noc do wyrośnięcia.
Ciasto:
230g mąki żytniej
300g mąki pszennej
400g wody
1 płaska łyżka soli
zaczyn
Do miski z zaczynem dodajemy pozostałe składniki ciasta i dokładnie je mieszamy. Pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Następnie przenosimy ciasto do wysmarowanych oliwą i wysypanych bułką tartą forem i pozostawiamy na kolejną godzinę.
Przed pieczeniem posypujemy chlebek ziarnami (siemię lniane + płatki owsiane; słonecznik + sezam).
Pieczemy przez 15minut w temperaturze 230 stopni Celsjusza, następnie temperaturę zmniejszamy do 220 st. Celsjusza i pieczemy jeszcze przez 30minut.
Chleb wyciągamy z formy ciepły.
Chleb przed upieczeniem:
i po upieczeniu:
Chlebek jest mięciutki, ma chrupiącą skórkę i najlepiej smakuje z samym masłem. Rozpływam się nad nim z zachwytu:):):)
Polecam z całego serca!:))
Śliczne!
OdpowiedzUsuń