Pierogi z jagodami!
Danie wybitnie proste i każdemu dobrze znane:) Idealne na lipcowe obiady - lekkie i orzeźwiające. Pyszne z roztopionym masłem lub śmietaną. Dodatkowo można ślicznie wykończyć brzegi pierożków i urozmaicić jedzenie:) Pięknie i zachęcająco wyglądają na talerzu.
Składniki na ciasto:
400g mąki pszennej
1szklanka gorącej wody
Składniki na nadzienie:
400g jagód, oprószonych mąką ziemniaczaną
Sposób wykonania:
Z mąki i gorącej wody wyrabiamy ciasto. Cienko rozwałkowujemy i wykrawamy kółka. Nakładamy nadzienie i zawijamy brzegi pierogów. Gotujemy 10-15 min w osolonej wodzie. Podajemy na ciepło z masłem lub śmietaną.
Smacznego!
jeszcze w tym roku nie jadłam pierogów z jagodami niestety :)
OdpowiedzUsuńte wyglądają na smaczne :)
http://magicznezyciemarty.blogspot.com/2013/07/rozdanie-na-blogu-14-21-lipca-zapraszam.html
jakie wszystkie ładne i równiutkie:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam pierogi z jagodami, po prostu uwielbiam!
OdpowiedzUsuńBardzo piękne i równe są te Twoje: )
Uwielbiam takie pierogi pełne po brzegi nadzienia, dokładnie jak u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńWitam.Bardzo ciekawy blog.Śliczne zdjęcia,no i te falbanki przy pierogach. Ja kiedyś,a było to chyba 30 lat temu,uczyłem się ich rrobienia pół dnia.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńDziekuje za przepis.....mozna uzyc tez jagody zamrozone...??:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
PS: Obserwuję i liczę na rewanż