Sałatka z zielonym grejpfrutem, łososiem i czarnym sezamem
Chciałam Cię dziś czymś zaskoczyć.
Dostarczyć nowych doznań.
Odłożyć nudę na najwyższą półkę.
Bo zasługujesz na coś oryginalnego.
Pamiętaj o sobie. Zawsze. I doceniaj się.
Bądź właśnie tym wyjątkowym człowiekiem.
Pięknego dnia!
Składniki:
mix sałat z sałaty rzymskiej i rukoli
1 zielony grejpfrut
150g wędzonego łososia
1 zielony ogórek
2 ząbki czosnku
czarny sezam
garść orzechów włoskich
oliwa z oliwek
zioła prowansalskie
sól
pieprz
Sposób wykonania:
Sałatę rzymską dokładnie myjemy, rękoma rozrywamy na mniejsze kawałki. Przekładamy do miski. Dodajemy garść rukoli. Ogórek myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kosteczkę. Plastry łososia kroimy w paski. Grejpfruta obieramy ze skórki, dzielimy na części, ściągamy biała błonę z każdego kawałka i dodajemy do sałaty. Do miseczki wlewamy 5 łyżek oliwy z oliwek, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz zioła prowansalskie. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do miski z sałatą. Dodajemy posiekane orzechy włoskie, czarny sezam i wszystko jeszcze raz mieszamy.
Przyznaję... to jedna z najlepszych moich sałatek. Pyszna, aromatyczna i lekko pikantna. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza słodkiemu, zielonemu grejpfrutowi, dzięki któremu jest bardziej orientalna. Z dodatkiem orzechowej rukoli, wędzonego łososia i czosnku na długo zapadnie Wam w pamięć. Całość wzbogacona wizualnie czarnym sezamem. Polecam.
Smacznego!
chętnie bym zjadła takie połaczenie ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)