Ocet cytrynowy


Ocet cytrynowy, jest mniej popularny, oprócz walorów smakowych, posiada również dużo właściwości zdrowotnych. Idealnie sprawdza się przy oczyszczaniu organizmu z toksyn, oraz przy utrzymaniu prawidłowej wagi ciała. Nadaje rześki smak sałatką i surówką, świetnie sprawdza się jako dodatek do marynat.

Składniki:
skórki z 5 cytryn
1l letniej wody
2-3 łyżki miodu

Sposób wykonania:
Cytryny dokładnie myjemy szczoteczką, kroimy na połowę i wyciskamy z nich sok. Możemy go przeznaczyć do codziennego picia lub jako dodatek do herbaty albo rozgrzewających, zimowych napoi. Skórki możemy odkładać do lodówki przez kilka dni, aż uzyskamy odpowiednią ilość. Następnie przekładamy je do dużego słoja. Miód rozpuszczamy w wodzie i zalewamy nią skórki, tak aby nie wystawały ponad powierzchnię wody. Słoik przykrywamy gazą, zabezpieczamy gumką i odkładamy w zacienione miejsce. Należy zwrócić uwagę, żeby podczas całego procesu produkcji, skórki były zalane wodą. Fermentacja kończy się, gdy woda przestaje się pienić, czyli około 2 - 4 tygodni. Po tym czasie skórki odcedzamy od płynu i przelewamy ocet do czystych butelek.
Polecam!



Komentarze

  1. nigdy nie robiłam takiego octu...
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie wypróbuj:)
      Dziękuję za polecenie Twojego bloga :) będę odwiedzać :)

      Usuń
  2. Czy ocet robi się tylko ze skórek czy z samych cytryn też można. Kiedyś zasypałam kilka plasterków cytryn cukrem, zakręciłam słoik. Stały długo w lodówce około 1.5 miesiąca. Najpierw był sok a teraz jest typowy ocet, dosyć ostry w smaku ale wydaje mi się że można by było po delikatnym rozcieńczeniu wykorzystać go do sałatek zielonych.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty

Łączna liczba wyświetleń