Dorsz w owsianej panierce z czosnkiem niedźwiedzim


Znasz to uczucie? Tą ekscytację, kiedy wstajesz rano i wiesz, że jesteś we właściwym miejscu?
Tą chęć do działania?
Masz swój mały świat, nad którym codziennie pracujesz i kochasz tą pracę całym sercem.
Broń tego:) Nie pozwól nieproszonym gościom zniszczyć tego do czego doszedłeś, czy tego co chcesz właśnie stworzyć :)


Składniki dla 4 osób:
8 małych lub średnich kawałków filetu z dorsza
pieprz cytrynowy
sól
oliwa z oliwek
1 jajko
otręby owsiane

450g liści czosnku niedźwiedziego
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
2 łyżki serka mascarpone 

8 średnich ziemniaków

szczypiorek do dekoracji
cytryna

Sposób wykonania:
Dorsza dokładnie płuczemy w letniej wodzie. Przyprawiamy pieprzem cytrynowym, solimy, dodajemy oliwę z oliwek. Odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki. Następnie obtaczamy w roztrzepanym jajku i otrębach owsianych. Smażymy na oliwie z oliwek.
Liście czosnku niedźwiedziego myjemy pod zimną wodą, Odcinamy końcówki. W garnuszku roztapiamy masło, dodajemy oliwę z oliwek. Czosnek niedźwiedzi przenosimy do garnuszka i dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 5 minut. Na koniec solimy i dodajemy serek mascarpone, dokładnie mieszamy.
Dorsza podajemy z ziemniakami i gorącym czosnkiem niedźwiedzim. Dekorujemy szczypiorkiem i ćwiartką cytryny.


Wiosną wszystko i wszyscy budzimy się do życia. Jeśli chcecie odkryć coś nowego i w dodatku za darmo, to zapraszam Was na spacer do lasu. Znajdziecie tam bohatera mojego dania - czosnek niedźwiedzi. Jest to niepozorna, dziko rosnąca roślina, której liście mają intensywny, ostry smak czosnku. Dlatego do jej przygotowania nie potrzebujemy zbyt wielu przypraw. Poza tym, czosnek niedźwiedzi jest bardzo zdrowy i pełen witaminy C. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy oraz układ pokarmowy. Pomoże nam również w walce z infekcją.
Polecam :)

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Łączna liczba wyświetleń