Kruche ciasteczka z konfiturą jeżynowo-malinową
Piękny kształt i wyśmienity smak.
Idealne na Święta.
Z prawdziwą wanilią i aromatyczną cytryną. Rozpływają się w ustach.
Składniki:
300g mąki pszennej
140g cukru pudru
140g masła w temperaturze pokojowej
1 cytryna (sok i starta skórka)
2 ugotowane i starte żółtka
wanilia
konfitura malinowa lub jeżynowa
cukier puder do dekoracji
Sposób wykonania:
Mąkę, cukier puder, masło, sok z cytryny i startą skórkę, starte żółtko i wanilię ugniatamy razem w misce. Schładzamy w lodówce ok. 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka o różnych kształtach. W połowie robimy okrągłe otworki. Ciasteczka przekładamy na blaszkę i pieczemy kilka minut w temp. 180-200 stopni Celsjusza. Po ostudzeniu całe ciasteczka smarujemy konfiturą, a ciasteczka z dziurką przed sklejeniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Prześliczne są :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :D
Usuń