Kruche ciasteczka z konfiturą jeżynowo-malinową


Kruche, słodkie ciasteczko i wytrawna, lekko kwaśna konfitura jeżynowo - malinowa.
Piękny kształt i wyśmienity smak.
Idealne na Święta.
Z prawdziwą wanilią i aromatyczną cytryną. Rozpływają się w ustach.



Składniki:
300g mąki pszennej
140g cukru pudru
140g masła w temperaturze pokojowej
1 cytryna (sok i starta skórka)
2 ugotowane i starte żółtka 
wanilia
konfitura malinowa lub jeżynowa

cukier puder do dekoracji


Sposób wykonania:
Mąkę, cukier puder, masło, sok z cytryny i startą skórkę, starte żółtko i wanilię ugniatamy razem w misce. Schładzamy w lodówce ok. 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka o różnych kształtach. W połowie robimy okrągłe otworki. Ciasteczka przekładamy na blaszkę i pieczemy kilka minut w temp. 180-200 stopni Celsjusza. Po ostudzeniu całe ciasteczka smarujemy konfiturą, a ciasteczka z dziurką przed sklejeniem posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Łączna liczba wyświetleń