Kurczak, holenderski ser i suszone pomidory!


Lubię powroty do rodzinnego domu. Nawet na kilka dni. Tą ciepłą atmosferę, grę świateł w salonie i małe, kolorowe bukieciki mojej mamy. Uwielbiam inspiracje, które zawsze mogę tu odnaleźć... Tak naprawdę wszystko jest tu dla mnie otulone magią. Lubię to uczucie. I jeszcze bardzo lubię jesień. I suszone pomidory. I Ciebie - mój drogi czytelniku - też lubię :)


Składniki dla 4 osób:
3 połówki piersi z kurczaka
1 słoik suszonych pomidorów
żółty ser
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
oregano
chili
sól
pieprz

Sposób wykonania:
Pierś z kurczaka dokładnie myjemy. Każdą połówkę nacinamy nożem i tworzymy kieszonkę wewnątrz. Ważne żeby nie rozciąć przy tym jej boków. Środek wypełniamy serem oraz suszonymi pomidorami. Pierś z kurczaka przyprawiamy z zewnątrz przetartym przez praskę czosnkiem, ziołami oraz solą i pieprzem. Dodajemy oliwę z oliwek, zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu kroimy w plastry, przenosimy na puree i polewamy paprykowym sosem.



Składniki na sos:
1 duża czerwona papryka
100 ml śmietanki 30%
oregano
sól
pieprz


Sposób wykonania:
Paprykę myjemy, kroimy w kostkę i gotujemy w bardzo małej ilości wody. Następnie odlewamy wodę i miksujemy na gładki krem. Dodajemy śmietanę i przyprawy. Gotujemy jeszcze kilka minut na niskim ogniu, aż do uzyskania gęstej konsystencji sosu.

Składniki na puree:
9 średnich ziemniaków
2 łyżki masła
1 łyżka śmietany
sól

Sposób wykonania:
Ziemniaki solimy i gotujemy, dodajemy masło i śmietanę. Dla uzyskania lepszego efektu miksujemy blenderem.


Polecam! Upieczony w foli kurczak jest naprawdę delikatny i soczysty. Idealny. W środku skrywa wyraźny smak suszonych pomidorów. Doskonale komponuje się z prawdziwym Holenderskim serem i pysznym sosem - słodkim i aksamitnym.
Smacznego! :)

Komentarze

Popularne posty

Łączna liczba wyświetleń