Kurczak, holenderski ser i suszone pomidory!
Składniki dla 4 osób:
3 połówki piersi z kurczaka
1 słoik suszonych pomidorów
żółty ser
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
oregano
chili
sól
pieprz
Sposób wykonania:
Pierś z kurczaka dokładnie myjemy. Każdą połówkę nacinamy nożem i tworzymy kieszonkę wewnątrz. Ważne żeby nie rozciąć przy tym jej boków. Środek wypełniamy serem oraz suszonymi pomidorami. Pierś z kurczaka przyprawiamy z zewnątrz przetartym przez praskę czosnkiem, ziołami oraz solą i pieprzem. Dodajemy oliwę z oliwek, zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu kroimy w plastry, przenosimy na puree i polewamy paprykowym sosem.
Składniki na sos:
1 duża czerwona papryka
100 ml śmietanki 30%
oregano
sól
pieprz
Paprykę myjemy, kroimy w kostkę i gotujemy w bardzo małej ilości wody. Następnie odlewamy wodę i miksujemy na gładki krem. Dodajemy śmietanę i przyprawy. Gotujemy jeszcze kilka minut na niskim ogniu, aż do uzyskania gęstej konsystencji sosu.
Składniki na puree:
9 średnich ziemniaków
2 łyżki masła
1 łyżka śmietany
sól
Sposób wykonania:
Ziemniaki solimy i gotujemy, dodajemy masło i śmietanę. Dla uzyskania lepszego efektu miksujemy blenderem.
Ziemniaki solimy i gotujemy, dodajemy masło i śmietanę. Dla uzyskania lepszego efektu miksujemy blenderem.
Polecam! Upieczony w foli kurczak jest naprawdę delikatny i soczysty. Idealny. W środku skrywa wyraźny smak suszonych pomidorów. Doskonale komponuje się z prawdziwym Holenderskim serem i pysznym sosem - słodkim i aksamitnym.
Smacznego! :)
Komentarze
Prześlij komentarz