Orzechowe ule!



Nie znam osoby, która odmówiłaby sobie tego malutkiego, słodkiego ula. Skrywa on w środku pyszne nadzienie. To takie ciastko niespodzianka, które błyskawicznie znika. Po brzegi wypełnione jest aromatyczną, lekko alkoholową, jajeczną masą. To chyba dzięki dodatkowym procentom, tak bardzo kusi.






Składniki na ciasto:
200g mielonych orzechów włoskich
200g cukru pudru
1 białko jaja kurzego

Sposób wykonania:
Białko ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do niego mielone orzechy włoskie i cukier puder. Całość dokładnie mieszamy.

Składnik na masę:
100g cukru pudru
120g masła w temp. pokojowej
2 żółtka
4 łyżki spirytusu

andrut na podstawę ula

Sposób wykonania:
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, masłem i spirytusem na gęstą masę.
Do wykonania uli będą potrzebne foremki na ule (można je bez problemu kupić na allegro). Dokładnie wypełniamy foremkę ciastem i robimy w środku otwór na nadzienie. Przekładamy masę jajeczno-spirytusową do wnętrza ciasteczka. Kieliszkiem wycinamy w andrucie okrągłe wafelki na spód ciasteczka.


Przepis na pyszne, kakaowe ule znajdziecie tutaj



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Łączna liczba wyświetleń