Jesienna herbata z sokiem malinowym...
Późnym latem ogród jest jeszcze pełen słodkich malin... U mnie co roku jest ich bardzo dużo i nie wyobrażam sobie żeby jesienią i zimą zabrakło mi buteleczki domowego soku. Wykorzystuję go najczęściej do herbaty, ale również osłodzi piwo lub zwykłą wodę do picia. Sok z malin jest bogaty w witaminy (A, C, K, PP), świetnie sprawdza się w profilaktyce przeziębień i innych stanów zapalnych dróg oddechowych.
Składniki na 6l soku:
4kg malin
3kg cukru
Sposób wykonania:
Do sokownika parowego wsypujemy maliny przesypane cukrem. Sokownik umieszczamy na palniku i podgrzewamy ok. 60 minut. Przez ten czas para wodna pobudza wydzielanie soku. Następnie powstały sok przelewamy do butelek i pasteryzujemy ok. 15 minut.Polecam również samodzielne skomponowanie swojej mieszkanki herbaty, poprzez wybranie ulubionych przez siebie składników i smaków. Efekty są niesamowite, przede wszystkim dlatego, że sami decydujemy jaki aromat nadamy herbacie.
Dookoła nas jest mnóstwo ziół, kwiatów i roślin, które można zebrać, zasuszyć i wykorzystać.
Poniżej jedna z moich kompozycji.
Taka herbata uzależnia!:)
Komentarze
Prześlij komentarz