Pizza idealna!
Myślę, że wiele osób przeprosiło się ostatnio z drożdżami, a część z nas zaprzyjaźniła się z nimi na dobre. Przez ostatnie dni, drożdżowe wypieki pojawiają się u mnie znacznie częściej niż zwykle. A drożdże stały się dziś towarem deficytowym! Gdyby nie "te" czasy, część z nas nigdy nie zabrałaby się do pieczenia pieczywa lub do zrobienia ulubionej przez każdego Pizzy :)
Zaczynam więc cykl drożdżowych wynalazków od przepisu na ciasto do pizzy, które pochodzi prosto z Włoch, za sprawą Jamie`go Olivera i jego cudnej książki "Jamie gotuje po włosku".
Książkę wybrał mój mąż, bo Włochy są dla nas szczególne. Cóż mogę powiedzieć, jest to książka, w której poznajemy ludzi zakochanych w jedzeniu i swoim kraju. Szczera, pyszna i rodzinna. Historia włoskiej gościnności, niepowtarzalnych smaków, które tak kochamy.
Zaczynam więc cykl drożdżowych wynalazków od przepisu na ciasto do pizzy, które pochodzi prosto z Włoch, za sprawą Jamie`go Olivera i jego cudnej książki "Jamie gotuje po włosku".
Książkę wybrał mój mąż, bo Włochy są dla nas szczególne. Cóż mogę powiedzieć, jest to książka, w której poznajemy ludzi zakochanych w jedzeniu i swoim kraju. Szczera, pyszna i rodzinna. Historia włoskiej gościnności, niepowtarzalnych smaków, które tak kochamy.
Kto był we Włoszech ten wie, że można tam codziennie grzeszyć kulinarnie...
Ciasto na 6 pizz:
1 kg mąki typu 00
7 g suszonych drożdży
700 ml letniej wody
sól morska
oliwa
Sposób wykonania:
Do miski wlej 700 ml letniej wody, dodaj do niej dwie płaskie łyżeczki soli morskiej. Następnie wsyp garść mąki, wymieszaj z drożdżami i odczekaj 2 minuty. Stopniowo dodawaj resztę mąki i wyrabiaj do momentu uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę, do podwojenia objętości.
Po tym czasie ubij ciasto pięściami, żeby usunąć nadmiar powietrza, zroluj je i pokrój na 6 równych części. Uformuj kule, przełóż je do natłuszczonej oliwą formy, skrop oliwą, przykryj folią spożywczą i czystą ściereczką i zostaw na noc do wyrośnięcia w lodówce.
Kolejnego dnia, rozgrzej piekarnik do 240 stopni Cejslusza. Kule ciasta rozciągamy dłońmi na placki około 30 cm średnicy, grubsze na brzegach. Mogą być nieregularne. Piecz z ulubionymi składnikami około 8 minut.
Ciasto możemy z powodzeniem przechowywać w lodówce kilka dni :)
Na spodzie od pizzy układamy ulubione dodatki :)
U nas:
- domowy przecier pomidorowy, ser feta, zielone oliwki i żółty ser;
- domowy przecier pomidorowy, ser feta, ostre salami z papryką i żółty ser;
- domowy przecier pomidorowy, ser feta, zielone oliwki, kiełbasa, czerwona cebula i żółty ser.
P.S. I Wszystkie pizze zrobił mój mąż :) chwalę się!
P.S. II Kolejne wspaniałe pizze ukażą się na fb! Śledź nas :)
P.S. II Kolejne wspaniałe pizze ukażą się na fb! Śledź nas :)
Komentarze
Prześlij komentarz