Paszteciki z pieczarkami


Pierwszy mroźny dzień tej zimy. Piękne słońce i niebieskie niebo. Mam nadzieję, że nikt z Was nie spędza tej soboty samotnie. :) W końcu trzeba się jakoś rozgrzać :) Polecam Wam dzisiaj paszteciki na ciepło z pieczarkowym farszem. Idealne do barszczu, albo solo. Ich niezwykłość kryje się w cieście. Krucho - drożdżowym. Co do farszu, niech każdy wybierze swoje ulubione nadzienie, u mnie padło na pieczarki.
Powodzenia.


Składniki na ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
250 ml śmietany 18%
200 g masła w temperaturze pokojowej
sól


Sposób wykonania:
Mąkę przesiać przez sito, dodać drożdże, śmietanę oraz masło i sól. Całość zagnieść i odstawić do wyrośnięcia.


Składniki na farsz:
1 kg pieczarek
2 cebule
sól
pieprz
masło

Sposób wykonania: pieczarki myjemy, kroimy w drobną kostkę razem z cebulą. Dodajemy sól i pieprz. Podsmażamy na maśle i zostawiamy do przestygnięcia.


Dodatkowo:
1 jajko
mielony kminek

Ciasto rozwałkować cienko na stolnicy, aż uzyskamy prostokąty. Farsz nanosimy na ciasto i zawijamy paszteciki. Na koniec paszteciki przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy mielonym kminkiem. Pieczemy w temp. 180 stopni Celsjusza aż paszteciki się zarumienią. Podajemy na ciepło.


Smacznego! :)


Komentarze

Popularne posty

Łączna liczba wyświetleń