Konfitura z jarzębiny
Zamykamy kolejne rozdziały.
Szukajmy wciąż tego co dla nas najlepsze.
I to właśnie sprawia, że nasze życie staje się ciekawsze i bogatsze.
Jest jeszcze tyle do zrobienia, tyle miejsc do odkrycia.
Żyjmy i próbujmy ciągle czegoś nowego :)
Składniki:
1kg owoców jarzębiny
0,5kg cukru
1 szklanka wody
1 żelfix 2:1
chilli
chilli
Owoce jarzębiny dokładnie myjemy. Około 0,5 l wody doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy jarzębinę i gotujemy przez 5 minut. Następnie odsączamy owoce. W dużym garnku smażymy jarzębinę z cukrem. Cały czas mieszamy, żeby owoce się nie przypaliły. Na koniec dodajemy szklankę wody i 1 opakowanie żelfixu, chilli według uznania. Konfiturę przekładamy do słoiczków i dokładnie zakręcamy.
Konfitura z jarzębiny świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs czy serów. Polecam!
Zrobiłam w tym roku po raz pierwszy, trochę inną niż Twoja. Bardzo oryginalna w smaku :)
OdpowiedzUsuń