Kaczka z majerankiem i jabłkami
Lubię prawdziwe obrazy. I szczerość.
Ludzi, którzy nie ukrywają i nie próbują udawać kogoś, kim nie są.
Autentyczność.
Pomyłki. I błędy, które tak dużo wnoszą w nasze życie. Kim byśmy dziś byli, gdyby nie one?
Ukształtowały pewną część nas samych.
Sprawiły, że jesteśmy bardziej realni.
Uwielbiam kaczkę. Zapach suszonego majeranku, zebranego z własnego ogródka i duszone, słodkie jabłka, z dodatkiem lekko cierpkiej konfitury z jarzębiny.
Polecam Wam z całego serca ten przepis!
Składniki:
1 kaczka (w całości)
3 jabłka
majeranek
oliwa z oliwek
sól
pieprz
konfitura z jarzębiny lub żurawiny
Sposób wykonania:
Kaczkę dokładnie myjemy, nacieramy oliwą z majerankiem, solą i pieprzem. Jabłka myjemy i kroimy na ćwiartki. Nadziewamy nimi kaczkę. Całość przekładamy do brytfanny, dodajemy trochę oliwy z oliwek lub smalcu. Dusimy pod przykryciem około 3,5h. W trakcie tego czasu, kaczkę przewracamy kilka razy, by równomiernie się przypiekła. Możemy również dolać szklankę wody w razie potrzeby.
Kaczkę podajemy z duszonymi jabłkami, konfiturą z jarzębiny lub żurawiny i kluskami śląskimi.
Wytopiony tłuszcz z kaczki możemy zachować i użyć do smażenia czy do smarowania pieczywa.Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz