Szarlotka z bezą na kruchym owsianym spodzie


Wyzwanie.
Dla każdego z nas coś innego nim jest.
Zamartwiamy się nieraz bez końca, jak to będzie i czy nam się uda.
Ale czy warto aż tak bardzo zaprzątać sobie umysł strachem?
Może lepiej nastawić się pozytywnie i cieszyć się tym co nowe i niewiadome. Liczyć, że to właśnie dobro otrzymamy od drugiego człowieka. I życiową lekcje.
Powodzenia nam wszystkim :)


Składniki na 6 kokilek:
Spód:
150g mąki pszennej
4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
100g masła
60g cukru pudru
1 żółtko
płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:
6 średnich jabłek
2 łyżki rodzynek królewskich
2 łyżki orzechów włoskich
1 łyżka gorzkiego kakao
1 łyżka cukru
cynamon
wanilia

Beza:
3 białka
200g cukru pudru
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania:
Mąkę pszenną mieszamy z płatkami owsianymi, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i żółtko, a całość zagniatamy. Ciasto schładzamy w lodówce około 30 minut. Następnie wykładamy nim kokilki. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Przekładamy do miski, dodajmy posiekane rodzynki i orzechy włoskie. Mieszamy z cukrem, cynamonem, kakao i wanilią. Przekładamy do kokilek. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni Celsjusza. Szarlotki pieczemy około 25 minut.
Około 10 minut przed końcem pieczenia przygotowujemy bezę. W misce ubijamy białka na sztywną masę, stopniowo dodając cukier puder i mąkę. Całość ubijamy około 10 minut. Gotową masę przekładamy na szarlotki. Temperaturę w piekarniku obniżamy do 120 stopni Celsjusza i pozostawiamy w nim szarlotki przez około 25 minut.



Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Łączna liczba wyświetleń