Pieczony łosoś na liściach młodego szpinaku


Krótki moment zastanowienia...
Jak opisać to co widzicie?


Delikatną rybę przenika aromat kilku przypraw. Proporcję są wyważone. Królować musi łosoś. Dodatki jednak nie są zupełnie nieme. Duszony szpinak skąpany w sosie śmietanowo - czosnkowym, dziki ryż, lekko kwaśny sos malinowy i intensywnie fioletowe borówki. Talerz jest przepełniony kolorami i uzupełniającymi się smakami.


Składniki dla 4 osób:
4 kawałki łososia, każdy po ok. 150 g
3 ząbki czosnku
grubo mielona papryczka chilli
oregano
świeża mięta (ok 2 średnich listków)
sól
pieprz
oliwa z oliwek

1 opakowanie świeżego szpinaku
3 łyżki śmietany 18%
grubo mielony czarny pieprz
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
sól

1 i 1/2 szklanki białego i dzikiego ryżu
1 łyżka oliwy z oliwek
sól

1 małe opakowanie świeżych malin
cukier

garść borówek

1 cytryna
świeża bazylia do dekoracji


Sposób przygotowania:

Łososia dokładnie myjemy, solimy, dodajemy świeżo mielony pieprz, czosnek przeciskamy przez praskę, posypujemy chilli i oregano, dodajemy drobno posiekaną świeżą miętę i polewamy oliwą z oliwek. Każdy kawałek osobno zawijamy w folię aluminiową, układamy w formie. Pieczemy ok. 20 - 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Ryż przesypujemy do garnka, zalewamy 3 szklankami wody, dodajemy łyżkę oliwy z oliwek i solimy. Gotujemy ok. 20 minut.

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak, dusimy pod przykryciem ok. 5 minut. Na koniec dodajemy świeżo mielony czarny pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i śmietanę. Dokładnie mieszamy.

Maliny przenosimy do małego garnuszka, dodajemy cukier i krótko smażymy.

Na talerz nakładamy ugotowany ryż, duszony szpinak, pieczonego łososia i sos malinowy, dodajemy świeże owoce i ćwiartkę z cytryny.



Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Łączna liczba wyświetleń