Sernik na zimno na dwa sposoby!
Kruchy spód, schłodzony sernik, dojrzałe owoce i świeża, orzeźwiająca mięta to idealne połączenie na gorące, letnie dni. Mimo iż ciasto nie wymaga pieczenia, to przy jego przygotowywaniu potrzebujemy cierpliwości, spokoju i zaangażowania. Aby przepis się udał musimy użyć przede wszystkim dobrego mleka, najlepiej naturalnego, pełnotłustego i niepasteryzowanego. Podczas gotowania uzyskamy więcej sera, a po połączeniu z resztą składników osiągniemy prawdziwy i doskonały smak. Naprawdę warto!
Składniki na spód:
150 g herbatników
2/3 puszki masy kajmakowej
Sposób wykonania:
Formę na ciasto wykładamy herbatnikami i rozprowadzamy na nich lekko podgrzaną masę kajmakową.
Składniki na sernik:
1 litr mleka
4 jajka
200 g śmietany 12%
200 g masła
1/3 szklanki cukru pudru
Sposób wykonania:
Mleko gotujemy na niskim ogniu, dodajemy do niego roztrzepane ze śmietaną jajka. Gotujemy ok 10-15 minut, aż uzyskamy masę serową. Ser odsączamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Masło, ser i cukier puder miksujemy razem na gładką masę i przenosimy na wcześniej przygotowany spód ciasta.
1 małe opakowanie malin
1 galaretka malinowa
albo
garść malin
garść borówek amerykańskich
300 ml śmietany 30%
1/3 szklanki cukru pudru
świeża mięta
Sposób wykonania:
Maliny układamy na wierzchu sernika. Opakowanie galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzątku, pozostawiamy do ostygnięcia. Przelewamy ścinającą się galaretkę na wierzch ciasta. Całość schładzamy w lodówce minimum 4h.
albo:
Spód z masą serową schładzamy ok. 4h w lodówce. Następnie przed podaniem ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i przenosimy ją na wierzch sernika. Do bitej śmietany możemy dodać Śmietan-Fix Dr.Oetkera, aby utrzymać jej konsystencję. Ciasto dekorujemy malinami i borówkami oraz świeżą miętą.
"Nie ma zbyt wiele czasu, by być szczęśliwym. Dni przemijają szybko. Życie jest krótkie. W księdze naszej przyszłości wpisujemy marzenia, a jakaś niewidzialna ręka nam je przekreśla. Nie mamy wtedy żadnego wyboru. Jeżeli nie jesteśmy szczęśliwi dziś, jak potrafimy być nimi jutro?"
"Czy jeszcze pamiętasz, że zostałeś stworzony do radości?"
Smacznego!
Świetny pomysł, wypróbuję kiedyś!
OdpowiedzUsuńMmm, musiał smakować bajecznie ten sernik :)
OdpowiedzUsuńW taki sposób przygotowuję paschę na Wielkanoc :)