Brokułowa sałatka z fetą.
Gorące powietrze, pachnący ogród i rażące w oczy słońce. Lato. Pełne przepychu. Unoszący się zapach ziół, intensywny smak w pełni dojrzałych warzyw, głębia kolorów i ta perfekcyjność przyrody. Co roku potrafi zamienić świat w przepiękną i niepowtarzalną krainę. Za każdym razem inną.
Składniki:
1 brokuł
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 czerwony pomidor
1 żółty pomidor
1 ogórek
1 cebula
czarne oliwki
ser typu feta
Sos:
1/3 szklanki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
2 listki świeżej bazylii
oregano
chilli
sól
pieprz
Sposób wykonania:
Brokuła dokładnie umyć, pokroić i ugotować. Pozostałe warzywa pokroić w kostkę i ułożyć warstwowo w misce. Wierzch sałatki udekorować oliwkami i posypać startym na tarce serem typu feta.
Do szklanki wlać oliwę z oliwek, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, świeżą bazylię, oregano, chilli, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i pozostawić na 20 minut. Po tym czasie przelać sos równomiernie do sałatki.
Smacznego!
Czasami wystarczy niewielki impuls, inspiracja i spojrzenie pod innym kątem. I talent, który potrafi wszystko połączyć w jedną całość. Bo w życiu każdy ma swoje powołanie i przeznaczenie, żeby stworzyć coś dobrego i pięknego. Dla drugiego człowieka. Tak po prostu.
Prosty przepis, a sałatka na pewno smakuje wybornie :)
OdpowiedzUsuńSmaczna, kolorowa i letnia propozycja :):)
OdpowiedzUsuńPiszemy się na nią, bo baaaaaaaardzo lubimy sałatki!!!
Serdeczności!!!
Tapenda
Yami !
OdpowiedzUsuńPrzesycone kolorytem i świeżością.
Ciekawa propozycja, ciekawsza prezentacja. Aż się skuszę. :)
Serdeczności!
Jak dla mnie sałatka rewelacyjna, same składniki, które bardzo lubię.
OdpowiedzUsuń