Tarta z warzywami!


Jedna z lepszych tart jakie jadłam. Taka polska wersja francuskiego dzieła kulinarnego. Zawiera ziemniaki, paprykę i pyszną cukinię. W dodatku pięknie wygląda po upieczeniu i wyśmienicie smakuje z lampką wina! Uwielbiana szczególnie przez wegetarian!:)

Składniki na ciasto:
200g mąki pszennej
100g schłodzonego masła
1 jajko
3 łyżek zimnej wody
sól
Sposób wykonania:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło, jajko, 3 łyżki zimnej wody i sól. Składniki ugniatamy w kulę, otaczamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 1-2 godziny, aby ciasto się schłodziło.
Następnie wałkujemy ciasto i wykładamy do okrągłej formy na tartę. Za pomocą widelca równomiernie nakłuwamy spód. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza, pieczemy ok. 15 minut, aż ciasto się zrumieni.

Składniki na nadzienie:
3 duże ziemniaki,
1 czerwona papryka
1 średnia cukinia
 250ml śmietany 18%
1 jajko
sezam
sól
pieprz

Sposób wykonania:
Ziemniaki, paprykę i cukinię kroimy w plastry. Solimy i układamy koncentrycznie na upieczonym spodzie tarty. Jajko roztrzepujemy ze śmietaną, solą, pieprzem i sezamem. Masę śmietanową wylewamy na warzywa. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza ok. 20-30minut. Na koniec pieczenia możemy dodać starty żółty ser.



Kruchy spód, przypieczone warzywa i lampka wina to idealne połączenia na sierpniowe gorące wieczory. Pyszna, lekka kolacja! Smacznego!


Komentarze

  1. Bardzo ładne zdjęcia, tarta pięknie zaprezentowana! Jestem pewna, że w smaku nie odstaje od fotek... warzywa i kruche ciasto to super połącznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. FAJNY POMYSŁ ;-) WYGLĄDA APATETYCZNIE

    http://smykwkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Strasznie dawno nie jadłam wytrawnej tarty, a lubię. Twoja wygląda baaaardzo zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne danie na upały.Cieszy oko i podniebienie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie ją robię...nie wiem czy coś źle zrobiłam,ale kurcze moje warzywa wydzielają dużo wody...tarta wręcz pływała w niej (odsączyłam ją jakoś ) ...no i po 25 minutach warzywa twardziuśkie...JAK TO MOŻLIWE ?? ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możliwe, że za grubo pokroiłaś warzywa, stąd zbyt duża ich ilość spowodowała, że wydzieliło się i sporo wody:) Jeśli chodzi o cukinię i paprykę, to pewnie szybko były gotowe, a ziemniaki cieniutko pokrojone, też się powinny w tym czasie zrobić miękkie. Czas pieczenia jest orientacyjny, każdy z nas ma inny piekarnik:) ale myślę, że główny problem to jednak zbyt grubo pokrojone warzywa:)

      Usuń
  6. Wystarczy wcześniej podgotować ziemniaki. Ja zawsze tak robię. Ciasto na tartę najpierw lekko podpiekam samo / krótko (w tym czasie przygotowuję sobie farsz. Dzięki temu nic nie mam surowe i nie myślę jak grubo mają być pokrojone składniki. Jeśli chodzi o ten przepis to paprykę bym ugrilowała zanim położyłabym na tartę. Jak położysz podgotowane ziemniaki i wcześniej ugrillowaną paprykę pokrojoną (i bez skórki) na spód tarty to nie powinno być tego soku no i szybko wszystko będzie gotowe (i ciasto sie nie spali, a wydaje mi się że tu może być ten problem jak się czeka aż upieką się warzywa). Surowe ziemniaki są niezdrowe! Wszystkie te zabiegi nie są wcale pracochłonne (najbardziej pracochłonne jest zrobienie ciasta) a dzięki nim każda tarta wychodzi pyszna. Warto! Plusem jest też to, że możemy sobie przyprawić i spróbować smak zanim wrzucimy na ciasto (i byc może zrujnujemy). Mnie mdłe warzywa nie smakują :( Kiedy wrzucam farsz na tartę (warzywa) to chce by wszystkie cudowne smaki sie połączyły i podgrzały a nie gotowały w niej jak w naczyniu.To delikatne ciasto i warto postępować z nim delikatnie i z miłością :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty

Łączna liczba wyświetleń