Buchetki na parze z sosem borówkowym!
W moim domu zawsze nazywaliśmy je kluskami na parze. Puszyste, drożdżowe i delikatne. Bez nadzienia w środku lub z dżemem malinowym, polane masełkiem i cynamonem. Dziś w innej odsłonie - z borówkowo - orzechowym sosem.
Składniki na ciasto:
500g mąki pszennej
2 jajka
1 szklanka mleka
30g drożdży
2 łyżki roztopionego masła
1 łyżeczka cukru
sól
2 jajka
1 szklanka mleka
30g drożdży
2 łyżki roztopionego masła
1 łyżeczka cukru
sól
Sposób przygotowania:
Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego cukier i drożdże. Pozostawiamy około 10minut. Do mąki dodajemy jajka, roztopione masło, szczyptę soli i "wyrośnięte" drożdże. Ugniatamy ciasto i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie formujemy kluski, pozostawiamy chwilę do podrośnięcia i gotujemy na parze.
Składniki na sos:
400g borówek
50g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
200ml śmietanki 36%
garść orzechów włoskich
Sposób wykonania:
Borówki zalewamy wodą i gotujemy. Dodajemy cukier i odparowujemy nadmiar wody. Dodajemy śmietanę i posiekane orzechy włoskie. Gotujemy aż sos zgęstnieje.
Przygotowane na parze buchetki podajemy z gorącym sosem borówkowym.
Buchetki drożdżowe są świetną odmianą codziennych mięsnych obiadów. Ponadto gotowanie na parze jest zdrowe i warto się do niego przekonać. Tak przygotowane buchetki zyskują zupełnie inny smak! Zapraszam do wypróbowania nowych lub zapomnianych smaków!:)
Smacznego!
Jakaż kompozycja! Genialne!
OdpowiedzUsuńJak ja lubię takie jedzonko,super.Piękne jak zwykle zdjęcie.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńPrzyznaję bardzo pożywna ta poezja. Obawiałem się że danie szybko zniknie ze stołu i niestety tak się stało! W moim wydaniu orzechy, gomarowski syrop wiśniowy i koniecznie gęsta śmietanka. Buchetki kojarzą mi się z czymś robionym na buchającej parze i chyba by się zgadzało.
OdpowiedzUsuń