Buchetki na parze z sosem borówkowym!


W moim domu zawsze nazywaliśmy je kluskami na parze. Puszyste, drożdżowe i delikatne. Bez nadzienia w środku lub z dżemem malinowym, polane masełkiem i cynamonem. Dziś w innej odsłonie - z borówkowo - orzechowym sosem.

Składniki na ciasto:
500g mąki pszennej
2 jajka
1 szklanka mleka
30g drożdży
2 łyżki roztopionego masła
1 łyżeczka cukru
sól

Sposób przygotowania:
Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego cukier i drożdże. Pozostawiamy około 10minut. Do mąki dodajemy jajka, roztopione masło, szczyptę soli i "wyrośnięte" drożdże. Ugniatamy ciasto i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie formujemy kluski, pozostawiamy chwilę do podrośnięcia i gotujemy na parze.

Składniki na sos:
400g borówek
50g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
200ml śmietanki 36%
garść orzechów włoskich

Sposób wykonania:
Borówki zalewamy wodą i gotujemy. Dodajemy cukier i odparowujemy nadmiar wody. Dodajemy śmietanę i posiekane orzechy włoskie. Gotujemy aż sos zgęstnieje. 

Przygotowane na parze buchetki podajemy z gorącym sosem borówkowym.


Buchetki drożdżowe są świetną odmianą codziennych mięsnych obiadów. Ponadto gotowanie na parze jest zdrowe i warto się do niego przekonać. Tak przygotowane buchetki zyskują zupełnie inny smak! Zapraszam do wypróbowania nowych lub zapomnianych smaków!:)
Smacznego!

Komentarze

  1. Jakaż kompozycja! Genialne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja lubię takie jedzonko,super.Piękne jak zwykle zdjęcie.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyznaję bardzo pożywna ta poezja. Obawiałem się że danie szybko zniknie ze stołu i niestety tak się stało! W moim wydaniu orzechy, gomarowski syrop wiśniowy i koniecznie gęsta śmietanka. Buchetki kojarzą mi się z czymś robionym na buchającej parze i chyba by się zgadzało.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty

Łączna liczba wyświetleń