Tort śmietankowy.


Biszkopt!
Upieczenie biszkoptu zawsze kojarzyło mi się z czymś niewykonalnym. Bałam się, że nie wyrośnie albo opadnie po wyjęciu z piekarnika i zmarnuję olbrzymią ilość jajek. Dzięki Bogu postanowiłam jednak zaryzykować! Odkryłam, że biszkopt to nic trudnego, wystarczy mieć dobry przepis, trochę zapału i oczywiście jajka ;) Przepis, który mi służy do pieczenia biszkoptu nigdy mnie nie zawiódł i zawsze się sprawdza. Ciasto jest puszyste, lekkie i znienacka nie zmniejsza swojej objętości. Jednym słowem -> ideał :)

Składniki na biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru
2/3 szklanki mąki krupczatki
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 łyżeczki octu spirytusowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób wykonania:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, a żółtka mieszamy z octem. Masę z żółtek przenosimy do piany z białek i miksujemy ok. 10 minut. Następnie do gęstej masy przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy delikatnie łyżką.
Tortownicę smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą i przenosimy do niej ciasto. Biszkopt pieczemy przez 25-30minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Po upieczeniu i ostudzeniu biszkopty kroimy na dwa blaty.
Uwaga! Jeśli zależy nam na dużym torcie (takim jak na zdjęciu), to musimy upiec dwa biszkopty, więc podwajamy ilość składników.
Nasączenie biszkoptu:
1/2 szklanki zaparzonej zielonej herbaty, sok z połowy cytryny, 8 łyżek wódki.

Masa śmietankowa z mascarpone.
Składniki:
300ml śmietanki 30%
250g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru

Sposób wykonania:
Do ubitej na sztywno śmietanki dodajemy cukier puder i mascarpone. Całość dokładnie mieszamy.
Galaretka agrestowa. 
Zawartość torebki z galaretką rozpuszczamy w 400ml gorącej wody. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Masa śmietankowa z białą czekoladą.
Składniki:
300ml śmietanki 30%
200g białej czekolady
Sposób wykonania:
Białą czekoladę roztapiamy w łaźni wodnej i pozostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z czekoladą dokładnie mieszając.

Galaretka truskawkowa z nalewką z czerwonej porzeczki.
Zawartość torebki z galaretką rozpuszczamy w 300ml gorącej wody. Po ostygnięciu dodajemy 100ml nalewki z czerwonej porzeczki albo jakiegoś innego alkoholu.

Dekoracja wierzchu i boków:
250ml śmietanki 30%
1 łyżka żelatyny
2 łyżki cukru pudru
1 i 1/2 figi
płatki migdałów

Sposób wykonania:
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody i dodajemy razem z cukrem pod koniec ubijania śmietany.

PRZYGOTOWANIE TORTU:
Na paterze układamy jeden blat biszkoptu i skrapiamy go wcześniej przygotowanym nasączeniem. Rozsmarowujemy 1/2 masy mascarpone i nakładamy na nią ani za lekko ani za mocno stężoną galaretkę agrestową. Następnie przenosimy podstawę tortu do lodówki, aż galaretka mocno stężeje. Po schłodzeniu na galaretkę nakładamy pozostałą część masy mascarpone. Kładziemy drugi blat biszkoptu, ponownie nasączamy i rozsmarowujemy na nim 1/2 masy z białą czekoladą, następnie nakładamy galaretkę truskawkową i ponownie wkładamy tort do lodówki. Rozsmarowujemy masę czekoladową i kładziemy na wierzch ostatni trzeci blat biszkoptu. Cały tort dokładnie z wierzchu i z boków dokładnie smarujemy masą śmietanową. Następnie boki tortu obsypujemy płatkami migdałów, a górę dekorujemy świeżymi figami. Tort wstawiamy do lodówki i schładzamy. Po około 2 godzinach podajemy.




Ubóstwiam torty! Najbardziej te klasyczne - okrągłe. Kojarzą mi się z ważnym wydarzeniem, wspaniałą uroczystością, są szczególne i zawsze się wyróżniają. Przy wykonywaniu tortu mamy pole do popisu, mnóstwo pomysłów do zrealizowania. Sama dekoracja to nie lada wyzwanie, nie mówiąc już o wnętrzu, które nieraz zaskakuje.
Szczególnie polecam tort śmietankowy, elegancki, klasyczny i lekki.
Smacznego! :)

Komentarze

  1. Piękny! biały i te figi dodają mu uroku

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam torty czekoladowe, ale wolę te z ciemnej czekolady. Jak dla mnie ciemna czekolada jest bardziej uniwersalna i po prostu częściej jej używam. Dość często zaglądam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/
    i tam czerpie inspirację na czekoladowe wypieki i nie tylko. Serdecznie polecam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty

Łączna liczba wyświetleń