Beza z pomarańczą i granatem
Pora na podjęcie decyzji... Znasz ten moment? W Twojej głowie jest mnóstwo pomysłów. Jak wybrać ten jeden właściwy? Która ścieżka jest nam pisana?
Kiedy już prawie wiem, że znalazłam to właściwe wyjście, ogarnia mnie żal, że porzuciłam tą resztę zakrętów w swoim życiu... Nigdy się nie dowiem, co by było gdybym, wybrała inaczej. Poszła w inną stronę...
Takie jest to nasze życie, zagmatwane... pędzi do przodu i nie pozwoli nam zawrócić, spróbować jeszcze raz.
Może właśnie w tym tkwi jego urok. Niepowtarzalność. Może dzięki temu się nam nie nudzi. Wszystko przeżywamy tylko raz... żadna chwila nie jest taka sama.
Nie marnuj mój Drogi Czytelniku swoich dni... one już nie wrócą... a teraz jest nasz najlepszy czas :)
Składniki na bezę:
5 białek
300g cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
Sposób wykonania:
Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni Celsjusza. Białka ubijamy stopniowo dodając cukier. Ubijamy około 10 minut. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i miksujemy jeszcze 3 minuty. Gęstą i błyszczącą masę przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i narysowany na niej okrąg o średnicy 23 cm. Pieczemy około 20 minut w temp. 120 stopni Celsjusza, a następnie suszymy w temp. 100 stopni Celsjusza przez około 3 godziny.
Składniki na krem:
250g serka mascarpone
250ml śmietanki 36%
100g cukru pudru
Sposób wykonania:
Serek mascarpone miksujemy ze śmietanką i cukrem pudrem, aż do uzyskania gładkiego i gęstego kremu. Przenosimy go na bezę i równomiernie rozsmarowujemy.
Owoce:
4 średniej wielkości pomarańcze
1 granat
Pomarańcze obieramy nożem ze skórki, a następnie filetujemy, aby uzyskać cząstki pomarańczy bez skórek i błonek. Obieramy granat. Dekorujemy bezę owocami.
Smacznego!
Bomba smakowa!!!!!
OdpowiedzUsuń