Zupa krem z pieczonych pomidorów
Bezlitośnie przeminęło 31 dni pięknego i gorącego lipca.
Pozostawił za sobą aromatyczne i słodkie pomidory. Soczyste i dojrzałe. Moje ulubione.
Jak co roku, zasadzone i dopieszczone przez mamę.
Składniki:
2 kg dojrzałych pomidorów malinowych
5 listków świeżej bazylii
gałązka świeżego oregano
3 ząbki czosnku
200 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru
sól
świeżo mielony czarny pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
Sposób wykonania:
Pomidory w całości pieczemy w piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po ostudzeniu ściągamy z nich skórkę. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i masło, przekładamy do niego pomidory, dodajemy bazylię, oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek, świeżo mielony czarny pieprz oraz sól i cukier. Całość chwilkę dusimy na małym ogniu. Następnie miksujemy pomidory i dodajemy śmietanę.
Smacznego!
"Czas to nie droga szybkiego ruchu pomiędzy kołyską a grobem; czas – to miejsce na zaparkowanie pod słońcem."
Komentarze
Prześlij komentarz