Torcik porzeczkowy z bezą!
Deser idealny to taki, który nie jest ani za słodki, ani zbyt kwaśny. Ma perfekcyjnie wyważony smak, jest lekki i wciągający. Jednym słowem fenomenalny! Taki właśnie jest torcik z czerwoną porzeczką.
Owoce mają cudowny czerwony kolor i cierpki smak, spód ciasta jest kruchy i przyjemnie orzechowy, a wierzch stanowi niezastąpiona, zawsze pyszna beza.
Składniki na ciasto:
205g mąki pszennej
105g cukru pudru
1 małe jajko
2 żółtka
105g masła w temperaturze pokojowej
40g mielonych orzechów włoskich
Składniki na nadzienie:
250g czerwonej porzeczki, przesypanej mąką ziemniaczaną
Składniki na bezę:
3 białka
150g cukru pudru
Sposób wykonania:W misce dokładnie ugnieść składniki na ciasto i wstawić je na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkować i wyłożyć na papierze do pieczenia do tortownicy. Piec w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku ok. 10-15 minut, aż ciasto się zrumieni.
Po upieczeniu na wierzch ciasta rozprowadzamy czerwoną porzeczkę, wcześniej przesypaną mąką ziemniaczaną. Jest to bardzo ważne, gdyż mąka pochłonie sok z owoców, który wydobędzie się podczas dalszego pieczenia. Owoce mogą być świeże lub mrożone.
Następnie ubijamy białka z cukrem pudrem, ok. 15 minut. Piana musi być sztywna. Po dokładnym ubiciu rozsmarowujemy ją delikatnie na porzeczkach.
Ciasto wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut w temperaturze 140 stopni Celsjusza. Aż beza dobrze się wysuszy.
Za przepis dziękuję Pani Kasi. I zachęcam wszystkich do jego wypróbowania. Ciasto to daje nam niesamowite wrażenia smakowe, ślicznie wygląda i pysznie pachnie!
Smacznego!
Wygląda fantastycznie, ale nie wiem czy po świętach dałbym radę go zjeść :)
OdpowiedzUsuń--
Pozdrawiam i zapraszam również do siebie: kulinarnyblog.pl
Kurczę wygląda kusząco, tylko gdzie zdjęcie boków tortu:(
OdpowiedzUsuńJak coś jest porzeczkowe, jest zdecydowanie dla mnie :) Wygląda wspaniale! Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie ;D
OdpowiedzUsuńBeza i porzeczki to duet idealny :) Ogromnie mi się Twoje ciacho podoba :)
OdpowiedzUsuńSuper zdjęcia! ; )
OdpowiedzUsuńWygląda baardzo ładnie!
Witam, Twój blog został przeze mnie nominowany do nagrody Liebster :)
OdpowiedzUsuńZapraszam: przepisy-misiaczek.blogspot.com