Torcik porzeczkowy z bezą!


Deser idealny to taki, który nie jest ani za słodki, ani zbyt kwaśny. Ma perfekcyjnie wyważony smak, jest lekki i wciągający. Jednym słowem fenomenalny! Taki właśnie jest torcik z czerwoną porzeczką.

Owoce mają cudowny czerwony kolor i cierpki smak, spód ciasta jest kruchy i przyjemnie orzechowy, a wierzch stanowi niezastąpiona, zawsze pyszna beza.


Składniki na ciasto:
205g mąki pszennej
105g cukru pudru
1 małe jajko
2 żółtka
105g masła w temperaturze pokojowej
40g mielonych orzechów włoskich

Składniki na nadzienie:
250g czerwonej porzeczki, przesypanej mąką ziemniaczaną

Składniki na bezę:
3 białka
150g cukru pudru
Sposób wykonania:
W misce dokładnie ugnieść składniki na ciasto i wstawić je na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkować i wyłożyć na papierze do pieczenia do tortownicy. Piec w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku ok. 10-15 minut, aż ciasto się zrumieni.
Po upieczeniu na wierzch ciasta rozprowadzamy czerwoną porzeczkę, wcześniej przesypaną mąką ziemniaczaną. Jest to bardzo ważne, gdyż mąka pochłonie sok z owoców, który wydobędzie się podczas dalszego pieczenia. Owoce mogą być świeże lub mrożone.
Następnie ubijamy białka z cukrem pudrem, ok. 15 minut. Piana musi być sztywna. Po dokładnym ubiciu rozsmarowujemy ją delikatnie na porzeczkach.
Ciasto wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut w temperaturze 140 stopni Celsjusza. Aż beza dobrze się wysuszy.


Za przepis dziękuję Pani Kasi. I zachęcam wszystkich do jego wypróbowania. Ciasto to daje nam niesamowite wrażenia smakowe, ślicznie wygląda i pysznie pachnie!
Smacznego!

Komentarze

  1. Wygląda fantastycznie, ale nie wiem czy po świętach dałbym radę go zjeść :)

    --
    Pozdrawiam i zapraszam również do siebie: kulinarnyblog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurczę wygląda kusząco, tylko gdzie zdjęcie boków tortu:(

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak coś jest porzeczkowe, jest zdecydowanie dla mnie :) Wygląda wspaniale! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Beza i porzeczki to duet idealny :) Ogromnie mi się Twoje ciacho podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super zdjęcia! ; )
    Wygląda baardzo ładnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam, Twój blog został przeze mnie nominowany do nagrody Liebster :)

    Zapraszam: przepisy-misiaczek.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty

Łączna liczba wyświetleń