Cieszyńskie ciasteczka na Boże Narodzenie!



Tradycja!
Uwielbiam ten coroczny rytuał i przedświąteczne krzątanie się w kuchni. Już od dziecka razem z siostrą pomagałyśmy mamie przy malutkich ciasteczkach. Na Śląsku Cieszyńskim są one niezastąpione. Nie może ich zabraknąć na Wigilijnym stole. Robi się je także na inne okazje, na wesela, urodziny i inne większe uroczystości.

Każde ciasteczko ma inny kształt, nadzienie i smak. Jest ich tak dużo, że każdy znajdzie swoje ulubione.

Orzeszki!

Składniki na ciasto:
150g masła w temp. pokojowej
150g mąki pszennej
150g włoskich orzechów mielonych
100g cukru pudru
50g ciemnego kakao

Sposób wykonania:
Do miski przekładamy wszystkie składnik i ugniatamy razem rękoma. Przenosimy do foremek "łupinek" i pieczemy w temp. 150 stopni Celsjusza.

Składniki na nadzienie:
 150g masła
100g cukru pudru
100g orzechów mielonych
kieliszek rumu

Sposób wykonania:
Składniki łączymy razem w jednolitą masę i łączymy "łupinki" w orzeszek.



Rogaliki orzechowe!

Składniki na ciasto:

0,5kg mąki
150g włoskich orzechów mielonych
150g cukru pudru
250g masła w temperaturze pokojowej
laska wanilii

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki razem ugnieść w jedno ciasto i odłożyć na 30 minut do lodówki.
Po schłodzeniu formować rogaliki i piec w temperaturze ok. 150 stopni Celsjusza, aż do przyrumienienia ciasteczek.


Przepisy na te wspaniałe malutkie ciasteczka przekazywane są z matki na córkę, a tradycja ta sięga aż XIX wieku. Wpływ na kuchnię Śląska Cieszyńskiego ze względu na swoje położenie miały Czechy, Niemcy i Austria. Przez te wszystkie lata powstało mnóstwo receptur. Aż trudno mi uwierzyć, że nie piecze się ich w całej Polsce, bo tak idealnie wpasowują się w najpiękniejsze Święta Bożego Narodzenia.

Komentarze

  1. Super ciasteczka.
    Ale cudne te orzeszkowe foremki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam mam pytanie ,czy do orzeszków do ciasta dodaje się jajko ? z góry dziękuje za odpowiedż.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuje bardzo za odpowiedż, ,foremki kupiłam dzisiaj ,więc będę robiła ,szukałam bardzo długo tego przepisu ,pamiętam te orzeszki piekła moja babcia ,też mieszkała na śląsku.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że Twoje własnoręczne ciasteczka będą równie pyszne jak Twojej babci;) i przywołasz wspomnienia ;)

      Usuń
    2. Witam
      Ciasteczka wyszły wspaniałe.Pozdrawiam i życzę Zdrowych ,Wesołych Świąt.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty

Łączna liczba wyświetleń