Pizzerinki z cukini!


Uwielbiam wyruszać na poszukiwania inspiracji do ogrodu i wyciąć dorodną, jeszcze ciepłą od promieni słonecznych, cukinię. To wspaniałe warzywo, które towarzyszy mi od dzieciństwa!;) Chyba nie mogłabym bez niej żyć:) Poza tym cukinia ma mało kalorii, wybornie smakuje i jest idealna na letnie obiady lub kolacje. W mojej kuchni ma mnóstwo zastosowań i wkomponowuje się w przeróżne wariację kulinarne na moim stole!

Składniki na pizzerinki z cukinii:
1 duża cukinia
1 słoiczek przecieru pomidorowego
szynka w plastrach
1 opakowanie pomidorków koktajlowych
2 opakowania mozzarelli
żółty ser w plastrach
pesto czerwone z suszonych pomidorów
6 ząbków czosnku
bazylia
oregano
sól
kolorowy pieprz

Sposób wykonania:
Cukinię kroimy w grube plastry i układamy na blaszce. Przez praskę przeciskamy czosnek i smarujemy nim plastry. Następnie nanosimy na nie przecier pomidorowy i równomiernie rozsmarowujemy. Na każdy plaster cukinii układamy plasterek szynki, pokrojone pomidorki i kawałki mozzarelli. Dodajemy oregano, świeżą bazylię, kolorowy, mielony pieprz i sól. Na wierzch pokrojonej w plastry cukinii nakładamy po pół łyżeczki pesto i całość zakrywamy żółtym serem. Ser może być pocięty wzdłuż na małe plasterki, albo jeśli wolicie to możecie go zetrzeć na tarce.
Polecam również dodanie gorgonzoli lub innego bardzo wyraźnego w smaku sera. Pasować będą również pieczarki i mnóstwo innych składników, które możemy znaleźć w menu każdej pizzerii.
Gotowe mini pizze z cukinii wkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny. Podajemy na ciepło. Można również zaserwować z sosami;) (p.s. najlepszy czosnkowy!;))









Komentarze

  1. PRZE-PIĘK-NE !

    OdpowiedzUsuń
  2. Superowe:) Lecę do sklepu po cukinię i pesto, bo resztę mam. Myślę, że salami z serenady nada się do tych smakowitych przekąsek? Akurat mam dziś gości wieczorem więc będę miała ich czym zaskoczyć:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty

Łączna liczba wyświetleń