Czekolada na gorąco!

"Przyszłam na świat, by korzystać z życia i jego darów,
a czekolada jest jednym z najbardziej kuszących." Jeanne Bourin







Każdemu z nas zdarza się gorszy dzień, pochmurny poranek, melancholijny wieczór, nudne popołudnie. Albo po prostu ochota na coś słodkiego. Ja uwielbiam czekoladę i to w każdej postaci. Często zamawiając czekoladę na gorąco w kawiarniach lub restauracjach dostaję gorące kakao z bitą śmietaną, a ostatnio nawet czekoladowy budyń w filiżance.Oczywiście należy tu wykluczyć Pijalnię Czekolady Wedla.




Składniki na dwie duże szklanki czekolady:

150g gorzkiej czekolady do gotowania
500ml mleka
2 czubate łyżki gorzkiego kakao
2 płaskie łyżki cukru pudru


Sposób wykonania:
Czekoladę połamać na kostki i roztopić w garnuszku razem z mlekiem, kakao i cukrem pudrem. Gotować 5 minut. Gdy czekolada się roztopi, a kakao idealnie się połączy z mlekiem, garnek ściągamy z palnika. Następnie kilka minut miksujemy czekoladę, aż uzyskamy puszystą piankę. Przelewamy do filiżanki, kubka lub szklanki z grubego szkła.
Do czekolady możecie dodać chilli (tabasco), syrop smakowy, wódkę, pomarańczę lub przyprawy korzenne. Również bitą śmietanę z adwokatem. Albo po prostu delektować się czystą, czarną i gęstą czekoladą. Idealnie sprawdza się z ciekawą, wciągającą książką, albo przyjaciółką/przyjacielem;)


Komentarze

Popularne posty

Łączna liczba wyświetleń