Lody truskawkowo - bananowe w czekoladowej miseczce.


Na upalne dni polecam orzeźwiający deser z mrożonych truskawek i dojrzałych, świeżych bananów! Oryginalnie podany w czekoladowej miseczce, słodzony miodem i przybrany pachnącymi malinami prosto z ogródka. Jest anielski!

Składniki na miseczkę:
100g gorzkiej, czarnej czekolady


Wykonanie miseczek z czekolady wcale nie jest trudne. Wystarczy zamrozić wodę w foremce o kształcie przeciętej na pól kuli, a w garnuszku roztopić czekoladę. (Jeśli lubicie możecie do czekolady dodać trochę alkoholu...) Gotową bryłę lodu owinąć w folię spożywczą i zanurzyć w roztopionej, płynnej czekoladzie. Czekolada szybko zastyga i łatwo można oddzielić ją od lodu i folii. Świetny efekt uzyskacie robiąc miseczki z białej czekolady, albo dwukolorowe.Wyglądają trochę jak kielichy tulipanów.


Składniki na lody:
400g mrożonych truskawek
2 średnie banany
2 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki miodu

Sposób wykonania:
Do malaksera wkładamy mrożone truskawki, dodajemy pokrojone w grube plastry banany, dwie łyżki śmietany i miód. Wszystkie składniki miksujemy przez kilka minut.
Lody przekładamy do miseczek i dekorujemy świeżą miętą i malinami.




:):):)

Komentarze

  1. Wygląda przepięknie!
    Te miseczki są wspaniałe, muszę koniecznie spróbować. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty

Łączna liczba wyświetleń