sobota, 21 stycznia 2017

Ciasto drożdżowe z jagodami


Czy wszystko układa się po Twojej myśli?
Czy potrafisz dostosować się do zmiennych okoliczność i mimo wiatru, który uparcie wieje Ci w twarz, umiesz znaleźć drogę do celu?
Jeśli nie... to nic straconego... tego da się nauczyć ;) po prostu nie można się poddać przy pierwszym upadku czy potknięciu. Zniechęcanie się to nasza największa słabość. Spróbuj iść dalej pod górkę. Po drodze zbierzesz cenne doświadczenie, będziesz coraz lepszy. Zachwycisz się tą przemianą. Podejmuj wyzwania, nawet jeśli czujesz, że nie dasz rady, a przerażenie nie odstępuje Cię na krok. Przetrwanie trudnych dni, to tak naprawdę klucz do sukcesu. Tego, który daje najwięcej satysfakcji.



Składniki na ciasto:

500 g mąki pszennej
35 g drożdży
1 szklanka mleka
60 g masła w temp. pokojowej
2 jajka
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
skórka z 1 cytryny
sól

500g owoców
(do wyboru borówki, jabłka, śliwki)
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:
Mleko lekko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże i cukier. Odstawiamy na 15 min. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajka, roztopione masło, cukier waniliowy, skórkę z cytryny oraz mleko z rozpuszczonymi drożdżami. Łączymy składniki i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. 


Składniki na kruszonkę:
200 g mąki
120g masła w temp. pokojowej
120g cukru

Sposób wykonania:
Po wyrośnięciu ciasto delikatnie przenosimy na blaszkę, dodajemy na wierzch ulubione owoce połączone z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Składniki na kruszonkę łączymy razem. Odstawiamy do lodówki na 30 minut, a następnie rozkruszamy i posypujemy nią owoce.
Pieczemy w temp. 180 stopni Celsjusza około 30-40 minut w zależności od piekarnika.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz