Domowy ocet jabłkowy



Zrobienie domowego octu jabłkowego jest bardzo proste i w dodatku tanie. Można go oczywiście kupić w sklepie, ale gwarantuję Ci, że ten wykonany samodzielnie jest o wiele zdrowszy, lepszy w smaku, bogatszy w witaminy, mikro i makroelementy oraz kwasy.
Taki domowy ocet można używać jako dodatek do sałatek, pić rozcieńczony z wodą (2 łyżki octu na szklankę wody). Doskonale reguluje metabolizm, obniża poziom glukozy we krwi, oraz sprawia, że poprawia się kondycja naszej skóry.

Składniki:
1kg jabłek (ewentualnie skórek z jabłek)
1l letniej wody
2-3 łyżki miodu

Sposób wykonania:
Jabłka dokładnie myjemy, kroimy w kostkę (razem z gniazdami nasiennymi oraz skórką) i przekładamy do dużego słoja. Miód rozpuszczamy w wodzie i zalewamy nią jabłka, tak aby żadne nie wystawało ponad powierzchnię wody. Słoik przykrywamy gazą, zabezpieczamy gumką i odkładamy w zacienione miejsce. Fermentacja trwa około 2-4 tygodni. Należy zwrócić uwagę, żeby podczas całego procesu produkcji, jabłka były zalane wodą, tak aby nie doprowadzić do powstania pleśni.
Fermentacja kończy się, gdy woda przestaje się pienić. Odcedzamy wtedy jabłka od płynu i przelewamy ocet do czystych butelek.
Prawidłowo zrobiony ocet ma przyjemny zapach i słodko-kwaśny smak.
Powodzenia :)


Komentarze

Popularne posty

Łączna liczba wyświetleń