Krem z cukinii i czosnku!



Z jesiennego chłodu i dwóch ślicznych, średnich cukinii powstała kolejna kremowa zupa. Mam nadzieję, że przez te warzywne przeciery jedynym moim miejscem zatrudnienia w przyszłości nie zostanie Dom Spokojnej Starości;)
Cóż, nic nie poradzę, że tak bardzo je lubię;)
Jako kontrast dla mojego kremu dorzucam garść prażonego słonecznika, żeby rozruszać trochę mięśnie żucia i wykorzystać zęby:)

Cukinia nie będzie tak samo dobrze smakować bez czosnku, który wydobywa i podkreśla jej smak. Ponadto wiadomo, że czosnek działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie, co przy tej porze roku jest niezwykle cenne.

Składniki na 4 porcje:
2 średnie cukinie
700ml bulionu
4 lub 5 ząbków czosnku
garść ziaren słonecznika
tymianek
czubryca zielona
sól
pieprz

Sposób wykonania:
Cukinię kroimy w kostkę, zalewamy bulionem i gotujemy przez 10 minut. Następnie miksujemy na gładki krem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, czubrycę, sól i pieprz. 
Rozgrzewającą, intensywną i pyszną zupę podajemy z prażonym słonecznikiem.
Smacznego!




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Łączna liczba wyświetleń