Pierogi ruskie


Czy masz, mój drogi czytelniku, wszystko to, czego potrzebujesz i o czym marzysz? Czy ciągle patrzysz z nadzieją w przyszłość i czekasz na to co da Ci świat? Nie bój się. Ryzykuj.
Największą frajdę sprawia dążenie do swojego celu. Ten trud i wygrana.


Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki gorącej wody
łyżka masła
1 jajko
sól

Sposób wykonania:
Mąkę przesiewamy przez sitko. Wodę gotujemy razem z masłem, a następnie przelewamy do miski z mąką i mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy jajko i sól. Całość wyrabiamy dokładnie ręką, przez około 5 minut. Następnie na wysypanym mąką blacie rozwałkowujemy cieniutko ciasto i wykrawamy za pomocą szklanki okrągłe placki. Na środek każdego nanosimy farsz i zawijamy brzeg pieroga w świderek. Pierogi gotować w osolonej wodzie. Od momentu wypłynięcia na wierzch ok. 2 minut. Ugotowane pierogi polać klarowanym masłem.


Składniki na farsz:
4 średnie ziemniaki 
250g twarogu półtłustego
1 mała cebula
sól
pieprz
masło

Sposób wykonania:
Ziemniaki obieramy ze skórki, gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Następnie za pomogą tłuczka dokładnie rozgniatamy ugotowane ziemniaki. Dodajemy do nich twaróg oraz podsmażoną wcześniej cebulę, sól i pieprz. Całość bardzo dokładnie łączymy rozgniatając widelcem.


Smacznego!

Komentarze

  1. Smacznie wyglądają te pierogi... Czy ten wałek to jest z ceramiki bolesławieckiej?
    Pozdrawiam Kuchnia na antypodach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wałek jest dziełem porcelany z Włocławka :) Pozdrawiam :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty

Łączna liczba wyświetleń