piątek, 2 listopada 2012

Sałatka z granatem i kurczakiem.


Udało mi się jeszcze przed zimowym mrozem zerwać ostatnie kwiaty z ogrodu. Przypominają teraz ciepłą jesień, która do niedawna nas rozpieszczała. By przywołać siłę koloru proponuję Wam wesołą sałatkę z granatem.

Składniki:
1 zielona sałata
2 pomidory
zielony ogórek
pół piersi z kurczaka
garść świeżych nasion granatu
biały ser sałatkowy
2 listki świeżej bazylii
2 ząbki czosnku
tymianek
2 łyżki oliwy z oliwek
zielona czubryca
chilli
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
Do szklanki wlewamy dwie łyżki oliwy z oliwek, dodajemy sól, pieprz i świeżą bazylię. Odstawiamy na pół godziny.
Sałatę dokładnie myjemy, kroimy i przenosimy do miski. Dodajemy do niej pokrojone pomidory i ogórek. Dokładnie mieszamy z wcześniej przygotowanym dressingiem. 
Pierś z kurczaka kroimy w grube plastry, przyprawiamy tymiankiem, czubrycą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodajemy chilli, solimy i pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem. Następnie smażymy na oliwie z oliwek i kroimy w cienkie paski.
Gotowego kurczaka dodajemy do sałatki. Dekorujemy pokrojonym w kostkę białym serem sałatkowym lub fetą i posypujemy garścią nasion granatu.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz